Smaczna i szybka sałatka - Rukola, świeże figi, jeżyny, kindziuk, mini mozzarella.
Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej. Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i innych przypraw. Jest to wyjątkowa w smaku wędlina, lekko kwaskowa, pieprzna i słona. Dzięki temu dobrze komponuje się w sałatkach z dodatkiem owoców.
SKŁADNIKI
- 150 g mini mozzarelli mini
- 100 g cienkich plastrów wędliny dojrzewającej kindziuk
- 100 g rukoli
- 3 świeże figi
- garść jeżyn
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego
- sól
- pieprz
- grzanki
WYKONANIE
- Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku.
- Świeże figi kroimy na ćwiartki, mini mozzarellę odsączamy z zalewy.
- Na liściach rukoli układamy figi, jeżyny, mini mozzarellę, plasterki kindziuka.
- Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
- Na koniec posypujemy orzechami nerkowca, skrapiamy gęstym octem balsamicznym.
- Serwujemy z chrupiącymi grzankami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pojemniki, miseczki, talerze - TGhome: Rak Porcelain – linia Evolution , Szklane niebieskie pojemniki Libbey
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.