Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej.  Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i innych przypraw.  Jest to wyjątkowa w  smaku wędlina, lekko kwaskowa, pieprzna i słona. Dzięki temu dobrze komponuje się w sałatkach z dodatkiem owoców.


Składniki

150 g mini mozzarelli mini

100 g cienkich plastrów wędliny dojrzewającej  kindziuk

100 g rukoli

3 świeże figi

garść jeżyn

garść orzechów nerkowca

2  łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego

sól

pieprz

grzanki


Wykonanie

Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku. Figi kroimy na ćwiartki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Na liściach rukoli układamy figi, jeżyny,  mozzarellę, pomarszczone kawałki suszonej wędliny. Całość solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i octem. Na koniec posypujemy orzechami nerkowca, skrapiamy gęstym octem balsamicznym.  Podajemy z grzankami.

Smacznego!

Pojemniki, miseczki, talerze -  TGhome:

Rak Porcelain – linia Evolution

Szklane niebieskie pojemniki Libbey

Zobacz również

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.