Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

Smaczna i szybka sałatka - Rukola, świeże figi, jeżyny, kindziuk, mini mozzarella.

Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej.  Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i innych przypraw.  Jest to wyjątkowa w  smaku wędlina, lekko kwaskowa, pieprzna i słona. Dzięki temu dobrze komponuje się w sałatkach z dodatkiem owoców.



SKŁADNIKI

  • 150 g mini mozzarelli mini
  • 100 g cienkich plastrów wędliny dojrzewającej kindziuk
  • 100 g rukoli
  • 3 świeże figi
  • garść jeżyn
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

WYKONANIE

  1. Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku.
  2. Świeże figi kroimy na ćwiartki, mini mozzarellę odsączamy z zalewy.
  3. Na liściach rukoli układamy figi, jeżyny, mini mozzarellę, plasterki kindziuka.
  4. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
  6. Na koniec posypujemy orzechami nerkowca, skrapiamy gęstym octem balsamicznym.  
  7. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem

salatka-z-owocami-kozim-serem-i-zielonym-sosem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.