Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami. Pizza biała - bianca - przepis na wyjątkową pizzę bez pomidorów

Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. To ciasto może dojrzewać w lodówce przez około 24 godziny, choć zdarzyło się kilka razy, że pozostawiłam je na dłużej, nawet dwa dni.

Osobiście cenię sobie tę metodę przygotowywania pizzy. Po pierwsze, pozwala ona na przygotowanie pizzy na drugi dzień w dogodnym dla nas czasie. Po drugie, takie dłuższe dojrzewanie ciasta po upieczeniu nadaje mu wyjątkowy smak - jest chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku


SKŁADNIKI na 3 małe pizze

Ciasto

  • 500 g mąki do pizzy typ "00"
  • 15 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml wody

Dodatki

  • 250 g sera ricotta
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 200 g  sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty)
  • 1/2 małej cukinii
  • 80 g suszonej szynki w plastrach, tutaj Prosciutto Crudo
  •  3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • gęsty ocet balsamiczny ( Aceto Balsamico ) lub miód
  • 3 świeże figi
  • liście szpinaku
  • paski cukinii

WYKONANIE

CIASTO

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza).
  2. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).  
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
  4. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień  wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.  
  5. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części.
  6. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.  
  7. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły cienki placek. 
  8. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  9. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę - u mnie to 250°C

DODATKI

  1. Szpinak siekamy i mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta.
  3. Posypujemy serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach.
  4. Obkładamy kawałkami suszonej szynki i cienkimi paskami cukinii. Paski tniemy za pomocą obieraczki do warzyw.
  5. Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
  6. Upieczone pizze obkładamy plastrami świeżych fig, listkami szpinaku i paskami cukinii, na koniec skrapiamy gęstym octem balsamicznym lub miodem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Cierpliwość popłaca. Pozwól ciastu dojrzewać przez 12-24 godziny w lodówce, aby uzyskać idealną elastyczność i smak.
  • Warto inwestować w dobrej jakości sery. Serki ricotta i mozzarella stanowią kluczowy element smaku i konsystencji twojej pizzy.
  • Dodatek miodu lub octu balsamicznego. Po upieczeniu pizzy możesz skropić ją gęstym i słodko-kwaśnym octem balsamicznym lub miodem, aby nadać delikatnej słodyczy i uzyskać wyważony smak.
  • Pizza bianca. Nazwa "bianca" wywodzi się od włoskiego słowa "bianco," oznaczającego "biały." To odmiana pizzy, która nie zawiera pomidorów ani sosu pomidorowego.
  • Eksperymentuj z różnymi składnikami. Dodawaj ulubione dodatki, takie jak świeże zioła, oliwki lub inne, to doskonała okazja, aby spersonalizować smak swojej pizzy.

Zobacz również

Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

figi-jezyny-kindziuk-mozzarella-smaczna-i-szybka-salatka

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.