
Smażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone na liściach rukoli i polanych dresingiem lub gęstym octem balsamicznym.
Przepis na smażone figi w szynce znalazłam w książce "Sirocco" Sabriny Ghayour , ucieszyłam się bo miałam figi i szynkę, ale... zabrakło jednego składnika o magicznej nazwie - "zatar".
Co to jest zatar (za’atar, zathar)?
Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Tym razem z pomocą przyszła Marta Dymek i jej przepis na zatar na stronie Jadłonomia. Dzięki Marta!
SKŁADNIKI
4 duże figi
2 łyżki oliwy i dodatkowa porcja do smażenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 czubata łyżka zataru
pieprz
8 plastrów szynki parmeńskiej przekrojonych wzdłuż
opcjonalnie - ocet balsamiczny, gęsty
WYKONANIE
Figi kroimy na ćwiartki. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy otartą skórkę z cytryny, zatar, pieprz i wszystko starannie mieszamy. Pikantną marynatą smarujemy figi od strony miąższu. Każdą ćwiartkę owijamy paskiem szynki.
Na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy figi w szynce po 1 minucie z każdej strony, aż szynka się zrumieni. Usmażone figi możemy polać gęstym octem balsamiczny, podajemy od razu.
Smacznego!
*przepis pochodzi z książki "Sirocco wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" Sabriny Ghayour.
Zobacz również
Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Empanadas z cielęciną i warzywami

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.