Smażone figi z zatarem w szynce parmeńskiej. Jak przygotować w domu zatar, arabską mieszankę przypraw
Smażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone na liściach rukoli i polanych dresingiem lub gęstym octem balsamicznym.
Przepis na smażone figi w szynce znalazłam w książce "Sirocco" Sabriny Ghayour. Miałam figi i szynkę, ale zabrakło jednego składnika: zatar
Co to jest zatar (za’atar, zathar)?
Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Tym razem z pomocą przyszła Marta Dymek - Jadłonomia i jej przepis na zatar, dzięki Marta!
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Figi kroimy na ćwiartki. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy otartą skórkę z cytryny, zatar, pieprz i wszystko starannie mieszamy. Pikantną marynatą smarujemy figi od strony miąższu. Każdą ćwiartkę owijamy paskiem szynki.
Na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy figi w szynce po 1 minucie z każdej strony, aż szynka się zrumieni. Usmażone figi możemy polać gęstym octem balsamiczny, podajemy od razu.
Smacznego!
*przepis pochodzi z książki "Sirocco wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" Sabriny Ghayour.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.