Sałatka z rukolą, świeżymi figami, mini mozzarellą, dojrzewającą wędliną. Prosta i pyszna sałatka, na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę
Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko się psują, warto więc nacieszyć się tym smacznym owocem. Ta sałatka jest wyjątkowo prosta i szybka. Składa się z kilku składników i można ją przygotować w 10 minut.
SKŁADNIKI
- 150 g mozzarella mini
- 100 g suszona, dojrzewająca, cienko krojona wędlina, u mnie karczek
- 100 g rukola
- 3 świeże figi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- sól
- pieprz
- garść orzechów włoskich (mogą być karmelizowane)
WYKONANIE
- Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku.
- Śwież figi kroimy na ćwiartki.
- Kulki mini mozzarelli odsączamy z zalewy.
- Na liściach rukoli układamy figi, mozzarellę, kawałki wędliny.
- Całość solimy, pieprzymy.
- Sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
- Posypujemy orzechami, czarnuszką.
- Na koniec całość polewamy gęstym octem balsamicznym.
Akacja 2019-09-25 16:44:04
O matko! Aż mi ślinka pociekła. Wszystkie składniki uwielbiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-27 14:15:11
Jak mi miło 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.