Burrata lub mozzarella di bufala z sosem owocowym i rukolą. Pyszna i szybka sałatka z serem i sezonowymi owocami
Burrata to wyjątkowy i pyszny ser, który słynie z kremowej, rozpływającej się w ustach konsystencji i delikatnego smaku. Z wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po przekrojeniu skórki w wewnątrz znajdziemy półpłynną masę serową.
Dzięki swojej strukturze i słodko kwaskowatym smaku burrata stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Idealnie komponuje się z owocami, dlatego proponuję sałatkę z burratą i pysznym borówkowym sosem.
Do przygotowania sosu możemy wykorzystać dowolne owoce, zarówno świeże, jak i mrożone. Mogą to być borówki amerykańskie, jeżyny lub wiśnie.
SKŁADNIKI
- 1 burrata lub mozzarella di bufala
- 2 - 3 garście rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SOS BORÓWKOWY
- 200 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka miodu
- pieprz
- szczypta soli
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na sos borówkowy wkładamy do rondelka.
- Podgrzewamy około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Zdejmujemy gotowy sos z ognia i studzimy.
- Liście umytej i osuszonej rukoli rozkładamy na półmisku.
- Kładziemy na rukoli całą kulkę burraty i skrapiamy przestudzonym borówkowym sosem.
- Całość skrapiamy oliwą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Ziarna kolendry, czy dobrej jakości ocet balsamiczny możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.