Sałatka rukola z gruszką, serem pleśniowym i sosem z czarnego czosnku
Co to jest czarny czosnek? Jest to czosnek biały, który w procesie długotrwałej fermentacji zmienia kolor na czarny i zyskuje nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Czosnek fermentuje w specjalnych warunkach, w miejscu, gdzie panuje odpowiednia temperatura i wilgotność. Proces fermentacja trwa ponad dwa miesiące, a kolejne tygodnie “odpoczywa”. W rezultacie otrzymujemy czarny czosnek o miękkiej i delikatnej konsystencji. W smaku możemy doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonej moreli, wanilii i trufli.
Czarny czosnek ma słodko - kwaśny posmak, jest miękki i łagodny. Bardzo lubię podjadać ząbki czarnego czosnku prosto ze słoiczka. Jest on również świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych. Możecie przygotować większą ilość takiego sosu, zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce. Często tak robię i przez kilka kolejnych dni mam gotowy dresing do różnych zielonych sałatek.
SKŁADNIKI
SOS Z CZARNYM CZOSNKIEM
4 - 5 ząbków czarnego czosnku ( u mnie czarny czosnek od Juleko)
50 ml oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
30 ml octu balsamicznego
szczypta lub więcej płatków chili ( u mnie gochugaru)
sól do smaku
SAŁATKA
sos z czarnym czosnkiem
100 g rukoli
2 dojrzałe gruszki
łyżka soku z cytryny
100 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
WYKONANIE
SOS
Ząbki czosnku wrzucamy do moździerza, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na gładki sos.
SAŁATKA
Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w bardzo cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dużym półmisku układamy umyta i obsuszoną rukolę. Na wierzch kładziemy pokrojone gruszki. Posypujemy pokruszonym lub pokrojonym na kawałki serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Sos stawiamy obok lub od razu skrapiamy nim sałatkę.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.