Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

Carpaccio z buraka i ananasa z serem feta i orzechami włoskimi

Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Taką sałatkę polecam podać w formie carpaccio, ponieważ buraczki farbują swoim sokiem i ananas zrobiłby się czerwony. Nie zmieniłoby to smaku dania, ale w takiej formie sałatka prezentuje się bardzo apetycznie.

Plastry buraczków możemy zamarynować wcześniej i sałatkę złożyć tuż przed podaniem.


SKŁADNIKI

  • 2 buraczki średniej wielkości ugotowane lub upieczone
  • 1/2 ananasa, dojrzałego i soczystego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsmicznego (aceto balsamico)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz kolorowy, grubo mielony lub utłuczony w moździerzu
  • świeża kolendra
  • garść orzechów włoskich

WYKONANIE

Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balsamicznym i zalewamy plastry buraczków, odstawiamy.

Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Plastry przekrawamy na pół i wycinamy twardy środek ananasa.

Na talerzu układamy na przemian marynowane buraczki z ananasem, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pokruszonym serem feta i kolorowym pieprzem. Dekorujemy orzechami włoskimi i świeżą kolendrą. Podajemy od razu, ponieważ kolendra bardzo szybko więdnie.

Smacznego!

Zobacz również

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą

chlebek-buraczany-z-kminkiem-czarnuszka-i-feta

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.