Carpaccio z buraka i ananasa z serem feta i orzechami włoskimi
Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Taką sałatkę polecam podać w formie carpaccio, ponieważ buraczki farbują swoim sokiem i ananas zrobiłby się czerwony. Nie zmieniłoby to smaku dania, ale w takiej formie sałatka prezentuje się bardzo apetycznie.
Plastry buraczków możemy zamarynować wcześniej i sałatkę złożyć tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balsamicznym i zalewamy plastry buraczków, odstawiamy.
Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Plastry przekrawamy na pół i wycinamy twardy środek ananasa.
Na talerzu układamy na przemian marynowane buraczki z ananasem, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pokruszonym serem feta i kolorowym pieprzem. Dekorujemy orzechami włoskimi i świeżą kolendrą. Podajemy od razu, ponieważ kolendra bardzo szybko więdnie.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.