Carpaccio z buraka i ananasa z serem feta i orzechami włoskimi
Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Taką sałatkę polecam podać w formie carpaccio, ponieważ buraczki farbują swoim sokiem i ananas zrobiłby się czerwony. Nie zmieniłoby to smaku dania, ale w takiej formie sałatka prezentuje się bardzo apetycznie.
Plastry buraczków możemy zamarynować wcześniej i sałatkę złożyć tuż przed podaniem.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/10/buraczki-i-ananas-595x870.jpg)
SKŁADNIKI
2 buraczki średniej wielkości ugotowane lub upieczone
1/2 ananasa, dojrzałego i soczystego
100 g sera feta
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsmicznego (aceto balsamico)
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz kolorowy, grubo mielony lub utłuczony w moździerzu
świeża kolendra
garść orzechów włoskich
WYKONANIE
Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balsamicznym i zalewamy plastry buraczków, odstawiamy.
Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Plastry przekrawamy na pół i wycinamy twardy środek ananasa.
Na talerzu układamy na przemian marynowane buraczki z ananasem, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pokruszonym serem feta i kolorowym pieprzem. Dekorujemy orzechami włoskimi i świeżą kolendrą. Podajemy od razu, ponieważ kolendra bardzo szybko więdnie.
Smacznego!
Zobacz również
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka
![salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/rukola-figi-karczek-595x858.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.