
Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi oliwkami... Tu się dzieje!
Można jednak popełnić parę drobnych błędów i sałatka będzie zwyczajnie niesmaczna...
Pierwszy warunek gwarancji smaku to arbuz - musi być dojrzały, słodki i soczysty.
Drugi to dobrej jakości ser feta, słono-pikantny z lekko kwaskowym posmakiem i kruchej konsystencji.
Kiedy już spełnimy te dwa warunki, dodamy pozostałe składniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato.
SKŁADNIKI
SAŁATKA
1/4 arbuza - około 1 kg
1/2 czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
100 g sera feta
świeża mięta
SOS
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sok z 1/2 limony
sól
pieprz
WYKONANIE
Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę, możemy usunąć pestki. Ser feta kroimy w trochę mniejszą kostkę niż arbuza. Cebulę kroimy w piórka.
W osobnym naczyniu dokładnie łączymy składniki sosu.
W misce, półmisku lub w łupinie arbuza delikatnie łączymy ze sobą arbuza, fetę, oliwki i cebulę. Polewamy sosem i obsypujemy listkami mięty.
Smacznego!
Tagi
sałatkalimonkafetamiętacebulamiódprzepis na szybką sałatkęocet balsamicznyarbuzoliwkiczarne oliwkiczerwona cebulaZobacz również
Sałatka z kozim bundzem naturalnym, ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami...

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami

green goodies 2017-08-20 18:58:24
Moja ulubiona letnia sałatka ! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-21 10:15:22
Idealna na lato!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.