Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi oliwkami... Tu się dzieje!

Można jednak popełnić parę drobnych błędów i sałatka będzie zwyczajnie niesmaczna...
Pierwszy warunek gwarancji smaku to arbuz - musi być dojrzały, słodki i soczysty.
Drugi to dobrej jakości ser feta, słono-pikantny z lekko kwaskowym posmakiem i kruchej konsystencji.

Kiedy już spełnimy te dwa warunki, dodamy pozostałe składniki  to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato.

SKŁADNIKI

SAŁATKA

1/4 arbuza - około 1 kg

1/2 czerwonej cebuli

garść czarnych oliwek

100 g sera feta

świeża mięta

SOS

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego

sok z 1/2 limony

sól

pieprz

WYKONANIE

Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę, możemy usunąć pestki. Ser feta kroimy w trochę mniejszą kostkę niż arbuza. Cebulę kroimy w piórka.

W osobnym naczyniu dokładnie łączymy składniki sosu.

W misce, półmisku lub w łupinie arbuza delikatnie łączymy ze sobą arbuza, fetę, oliwki i cebulę. Polewamy sosem i obsypujemy listkami mięty.

Smacznego!

Zobacz również

Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami...

salatka-z-kozim-bundzem-naturalnym-ze-szpinakiem-grillowana-brzoskwinia-malinami

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

koktajl-truskawkowo-arbuzowy-pyszne-letnie-orzezwienie

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

ogorkowa-salatka-z-serem-feta-i-z-czerwonymi-porzeczkami

Komentarze

green goodies 2017-08-20 18:58:24

Moja ulubiona letnia sałatka ! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-21 10:15:22

Idealna na lato!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.