Arbuz, ser feta, czarne oliwki, czerwona cebula, mięta... Przepis na pyszną, soczystą i orzeźwiającą sałatkę
Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi oliwkami.
Można jednak popełnić parę drobnych błędów i sałatka będzie zwyczajnie niesmaczna...
Pierwszy warunek gwarancji smaku to arbuz - musi być dojrzały, słodki i soczysty.
Drugi to dobrej jakości ser feta, słono-pikantny z lekko kwaskowym posmakiem i kruchej konsystencji.
Kiedy już spełnimy te dwa warunki, dodamy pozostałe składniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato.
SKŁADNIKI
Sałatka
- 1/4 dużego arbuza
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- 100 g sera feta
- świeża mięta
Sos
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1/2 limony
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Miąższ arbuza pokrój w grubą kostkę.
- Jeśli chcesz możesz usunąć pestki.
- Ser feta pokrój w trochę mniejszą kostkę niż arbuza.
- Cebulę pokrój w piórka.
- W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu.
- W misce, półmisku lub w łupinie arbuza rozłóż arbuza, fetę, oliwki i cebulę.
- Polej całość sosem i obsyp listkami mięty.
green goodies 2017-08-20 18:58:24
Moja ulubiona letnia sałatka ! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-21 10:15:22
Idealna na lato!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.