Arbuz, ser feta, czarne oliwki, czerwona cebula, mięta... Przepis na pyszną, soczystą i orzeźwiającą sałatkę

Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi oliwkami.

Można jednak popełnić parę drobnych błędów i sałatka będzie zwyczajnie niesmaczna...
Pierwszy warunek gwarancji smaku to arbuz - musi być dojrzały, słodki i soczysty.
Drugi to dobrej jakości ser feta, słono-pikantny z lekko kwaskowym posmakiem i kruchej konsystencji.

Kiedy już spełnimy te dwa warunki, dodamy pozostałe składniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato.


SKŁADNIKI

Sałatka

  • 1/4 dużego arbuza
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • świeża mięta

Sos

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 limony
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Miąższ arbuza pokrój w grubą kostkę.
  2. Jeśli chcesz możesz usunąć pestki.
  3. Ser feta pokrój w trochę mniejszą kostkę niż arbuza.
  4. Cebulę pokrój w piórka.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu.
  6. W misce, półmisku lub w łupinie arbuza rozłóż arbuza, fetę, oliwki i cebulę.
  7. Polej całość sosem i obsyp listkami mięty.

Zobacz również

Szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym

szaszlyki-z-arbuza-z-serem-ricotta-i-sosem-cytrynowo-miodowym

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

ogorkowa-salatka-z-serem-feta-i-z-czerwonymi-porzeczkami

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Komentarze

green goodies 2017-08-20 18:58:24

Moja ulubiona letnia sałatka ! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-21 10:15:22

Idealna na lato!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.