Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i crème fraîche. Wzbogacona serem feta, chili i świeżymi ziołami. To prawdziwa letnia uczta!

Jak przygotować smakowitą kremową zupę z zielonego groszku z fetą i chili?

Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili to pyszne danie, które jest zarówno proste w przygotowaniu, jak i niezwykle smakowite. Delikatność zielonego groszku, słoność fety i lekka pikantność chili tworzą harmonijną kompozycję smakową.

Jak crème fraîche wpływa na konsystencję i smak zupy z zielonego groszku?

Dodatek kremowego crème fraîche nadaje zupie aksamitnej konsystencji, a świeże zioła dodatkowego aromatu. To idealna propozycja na letni obiad lub przystawkę podczas różnych przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe danie i ciesz się prostym, a zarazem wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów.

Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

SKŁADNIKI

  • 100 g szalotki
  • 150 g obranych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • 450 g groszek zielony - mrożony lub młody świeży
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml crème fraîche lub gęsta śmietana
  • feta do podania - tyle ile lubimy
  • płatki chili
  • świeże zioła
  • otarta skórka z limonki

WYKONANIE

  1. Szalotki przekrój na pół i posiekaj.
  2. Obierz ziemniaki i pokój je na mniejsze kawałki.
  3. Podgrzej połowę masła w rondlu i smaż szalotki, aż staną się szkliste.
  4. Wlej białe wino i zredukuj je o połowę.
  5. Dodaj bulion i ziemniaki, lekko dopraw solą, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Groszek mrożony przepłucz zimną wodą na sitku, odstaw na 10 minut.
  7. Zmiksuj pozostałe miękkie masło z bazylią.
  8. Crème fraîche zmieszaj z miodem, sokiem z limonki lub cytryny, szczyptą soli, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  9. Pod koniec gotowania dodaj do zupy rozmrożony groszek i crème fraîche z dodatkami, gotuj przez kolejne 5 minut, nie dłużej.
  10. Przelej zupę do blendera lub skorzystaj z blendera ręcznego tzw. żyrafy.
  11. Dodaj bazyliowe masło i zmiksuj na krem.
  12. Zupę przelej do talerzy, na wierzch pokrusz ser feta, posypujemy chili, ewentualnie otartą skórką z limonki i świeżymi ziołami - bazylią, miętą, szczypiorkiem.
Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli lubisz zupę bardziej kwaśną, dodaj więcej soku z limonki lub cytryny.
  • Crème fraîche, kremowa i gęsta śmietana, dostępna jest w większych sklepach spożywczych, ale możesz również przygotować ją samodzielnie.
  • Oto prosty przepis na domową crème fraîche (krem fresz)
  • Aby zupa zachowała swój świeży, zielony kolor gotuj zupę tylko 5 minut, zgodnie z przepisem.
  • Zbyt długie gotowanie spowoduje, że groszek zmieni kolor.

Zobacz również

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

ogorkowa-salatka-z-serem-feta-i-z-czerwonymi-porzeczkami

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.