Czerwone porzeczki, ogórek i feta - pyszna, orzeźwiająca letnia sałatka

Świeże, chrupiące ogórki, najlepiej gruntowe, kawałek sera feta, kilka listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się z daniami z grilla. W upalne dni to również idealna przekąska lub samodzielne danie.


Składniki

SAŁATKA

  • 500 g ogórków
  • 2 garście czerwonych porzeczek
  • listki bazylii z 1 - 2 łodyżek
  • 200 g sera feta

SOS

  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwy
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

SOS

  1. Czosnek obieramy i rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce.
  2. Mieszamy w miseczce czosnek i pozostałe składniki na sos i odstawiamy.

SAŁATKA

  1. Ogórki myjemy, obieramy  i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski.
  2. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. 
  3. Polewamy większą częścią sosu i mieszamy.
  4. Na wierzch układamy pokrojony  w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać).
  5. Polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami.

Inspiracja  - "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek" -  Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Zobacz również

Grecka sałatka z truskawkami, sałatą i serem feta

grecka-salatka-z-truskawkami-salata-i-serem-feta

Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe

pomaranczowy-kuskus-z-marchewka-i-bazylia-salatka-lub-danie-obiadowe

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi

Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

salatka-z-buraczkow-i-ananasa-z-feta-i-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.