Ogórkowa chrupiąca sałatka z serem feta, bazylią, czerwonymi porzeczkami i aromatycznym czosnkowym dresingiem. Idealna do dań z grilla i jako letnia przekąska. Poczuj radość lata w każdym kęsie!
Jak przygotować orzeźwiającą sałatkę z ogórków, fety, bazylii i czerwonych porzeczek?
Ogórki gruntowe, ser feta, świeże listki bazylii, aromatyczny czosnkowy dresing i soczyste czerwone porzeczki. Ta prosta, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka idealnie uzupełni dania z grilla. Spróbuj jej również jako przekąski lub lekkiego dania w gorące letnie dni. Poczuj radość lata w każdym kęsie i ciesz się harmonią wyrazistych smaków!
SKŁADNIKI
- 500 g ogórków gruntowych
- 2 garście czerwonych porzeczek
- listki bazylii z 1 - 2 łodyżek
- 200 g sera feta
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski.
- Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy, rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce.
- Mieszamy w miseczce czosnek, oliwę, sok z cytryny miód.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Ogórki polewamy większą częścią sosu i mieszamy.
- Na koniec rozkładamy pokrojony w kostkę ser feta.
- Polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz ogórków gruntowych, możesz użyć zwykłych ogórków sałatkowych, ale pamiętaj, aby usunąć nasiona, jeśli są duże.
- Zamiast fety, możesz użyć innego słonego sera, takiego jak halloumi lub kozi ser, nadasz sałatce nowego charakteru.
- Sezon na czerwone porzeczki jest krótki, zamiennie możesz użyć granatów, truskawek lub winogron
- Jeśli nie masz bazylii, możesz użyć mięty lub kolendry.
- Inspiracja - Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.