Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

Ogórkowa chrupiąca sałatka z serem feta, bazylią, czerwonymi porzeczkami i aromatycznym czosnkowym dresingiem. Idealna do dań z grilla i jako letnia przekąska. Poczuj radość lata w każdym kęsie!

Jak przygotować orzeźwiającą sałatkę z ogórków, fety, bazylii i czerwonych porzeczek?

Ogórki gruntowe, ser feta, świeże listki bazylii, aromatyczny czosnkowy dresing i soczyste czerwone porzeczki. Ta prosta, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka idealnie uzupełni dania z grilla. Spróbuj jej również jako przekąski lub lekkiego dania w gorące letnie dni. Poczuj radość lata w każdym kęsie i ciesz się harmonią wyrazistych smaków!

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 2 garście czerwonych porzeczek
  • listki bazylii z 1 - 2 łodyżek
  • 200 g sera feta
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski.
  2. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek obieramy, rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce.
  4. Mieszamy w miseczce czosnek, oliwę, sok z cytryny miód.
  5. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ogórki polewamy większą częścią sosu i mieszamy.
  7. Na koniec rozkładamy pokrojony w kostkę ser feta.
  8. Polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz ogórków gruntowych, możesz użyć zwykłych ogórków sałatkowych, ale pamiętaj, aby usunąć nasiona, jeśli są duże.
  • Zamiast fety, możesz użyć innego słonego sera, takiego jak halloumi lub kozi ser, nadasz sałatce nowego charakteru.
  • Sezon na czerwone porzeczki jest krótki, zamiennie możesz użyć granatów, truskawek lub winogron
  • Jeśli nie masz bazylii, możesz użyć mięty lub kolendry.
  • Inspiracja - Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Zobacz również

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Oi Sobagi – Kimchi z Ogórka - Koreańskie kiszone ogórki

oi-sobagi-kimchi-z-ogorka-koreanskie-kiszone-ogorki

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.