Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do dna słoika... to prawda. Ale żeby zabrać taką warstwową sałatkę do pracy, musimy ją w coś zapakować. Możemy do tego wykorzystać rozmaite pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku najlepiej się prezentuje...
Jest ryzyko... należy uważać, aby pod drodze nie rozbić słoika!
Składniki na 2 słoiki 1l
BURAKI W MARYNACIE
300 g buraczków ugotowanych lub upieczonych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
16 łyżek ugotowanej quinoa - komosy ryżowej białej
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 garście roszponki
1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski
1/2 szalotki pokrojonej w piórka
100-150 g sera koziego (typu feta) pokrojonego w kostkę
2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe)
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
WYKONANIE
Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 - 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy.
Układamy warstwy według kolejności - składniki na 1 słoik:
4 łyżki komosy ryżowej
4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem
150 g buraka marynowanego
4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków
garść roszponki
żółta papryka
szalotka
ser kozi
skrapiamy oliwą i sokiem z limony
garść liści - mangold czerwony
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.