Jak ugotować komosę ryżową - gotowana kasza quinoa

kasza komosa ryżowa quinoa

Quinoa - jak ją ugotować?

  1. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
  3. Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2.
  4. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do momentu gdy zauważymy, że nie ma wody.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
  6. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut.
  7. Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
  8. Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Quinoa - czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami

quinoa-czarna-komosa-ryzowa-z-jogurtem-i-truskawkami

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.