Ukryj menu

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

Quinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów.

Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Migdały upraż na suchej patelni, lekko posól i ostudź. Jeżeli masz gotowe prażone migdały solone, ten etap pomiń. 
  2. Przestudzone migdały Posiekaj na grubsze kawałki.
  3. Awokado przekrój wzdłuż na pól, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
  4. Miąższ awokado pokrój na plasterki i skrop 1 łyżką soku z limony.
  5. Suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w paski lub w kostkę. 
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z 2 łyżkami soku z limony, posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  7. Do przestudzonej kaszy quinoa dodaj migdały, suszone pomidory, kapary, zalej sosem z oliwy, limony i pietruszki.
  8. Dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodaj awokado i delikatnie wymieszaj.

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową

salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa

Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

pasta-z-awokado-i-bobu

Hummus bazyliowy - dip z ciecierzycy z bazylią

hummus-bazyliowy

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.