Quinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów.
Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj.
SKŁADNIKI
250 g ugotowanej kaszy quinoa - komosy ryżowej (jak ugotować kaszę quinoa?)
20 g migdałów (u mnie prażone solone)
1 awokado
30 g suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka kaparów
2 + 1 łyżki soku z limony
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanych liści pietruszki
sól
pieprz
WYKONANIE
Migdały prażymy na suchej patelni, lekko solimy, studzimy -
jeżeli mamy gotowe prażone migdały solone, ten etap pomijamy. Przestudzone migdały siekamy na grubsze
kawałki.
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy na kawałki i
skrapiamy sokiem z limony (1 łyżka).
Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w paski lub w kostkę.
2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 2 łyżkami soku z limony, posiekaną natką
pietruszki, solimy, pieprzymy.
Do przestudzonej kaszy quinoa dodajemy migdały, suszone pomidory, kapary, zalewamy sosem z oliwy, limony i pietruszki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy awokado i bardzo delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.