![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/Sałatka-z-Quinoa-awokado-suszone-pomidory-595x858.jpg)
Quinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów.
Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj.
SKŁADNIKI
250 g ugotowanej kaszy quinoa - komosy ryżowej (jak ugotować kaszę quinoa?)
20 g migdałów (u mnie prażone solone)
1 awokado
30 g suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka kaparów
2 + 1 łyżki soku z limony
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanych liści pietruszki
sól
pieprz
WYKONANIE
Migdały prażymy na suchej patelni, lekko solimy, studzimy -
jeżeli mamy gotowe prażone migdały solone, ten etap pomijamy. Przestudzone migdały siekamy na grubsze
kawałki.
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy na kawałki i
skrapiamy sokiem z limony (1 łyżka).
Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w paski lub w kostkę.
2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 2 łyżkami soku z limony, posiekaną natką
pietruszki, solimy, pieprzymy.
Do przestudzonej kaszy quinoa dodajemy migdały, suszone pomidory, kapary, zalewamy sosem z oliwy, limony i pietruszki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy awokado i bardzo delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Tagi
migdałyawokadoquinoaprzepisy z quinoaprzepisy wegetariańskiekomosa ryżowabez glutenukuchnia wegetariańskakuchnia wegańskawegańskieszybka sałatkasałatka z kaszykasza quinoasałatka z komosy ryżowejsałatka z quinoasałatka z awokadosuszone pomidorykaparyZobacz również
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową
![salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Sałatka-z-hummusem-góra.jpg)
Pyszna zielona pasta z awokado i bobu
![pasta-z-awokado-i-bobu](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/Pasta-awokado-bób-595x848.jpg)
Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów
![salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/Sałatka-quinoa-szparagi-feta-chipsy-z-batatów-595x858.jpg)
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem
![sloik-z-owocami-niesplika-japonskiego-platkami-jaglanymi-quinoa-i-jogurtem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Nieszpułka-quinoa-jogurt-jaglana-595x850.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.