Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami
Quinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów.
Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Migdały upraż na suchej patelni, lekko posól i ostudź. Jeżeli masz gotowe prażone migdały solone, ten etap pomiń.
- Przestudzone migdały Posiekaj na grubsze kawałki.
- Awokado przekrój wzdłuż na pól, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
- Miąższ awokado pokrój na plasterki i skrop 1 łyżką soku z limony.
- Suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w paski lub w kostkę.
- 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z 2 łyżkami soku z limony, posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Do przestudzonej kaszy quinoa dodaj migdały, suszone pomidory, kapary, zalej sosem z oliwy, limony i pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj awokado i delikatnie wymieszaj.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.