Pasta z awokado i bobu. Pyszna pasta do grzanek z chleba, ciabatty lub bułek. Prosto - Yotam Ottolenghi
Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi "Prosto". Wprowadziłam bardzo małe zmiany do przepisu. Dymkę zastąpiłam szalotką oraz dodałam pietruszkę i czarnuszkę. To akurat miałam w domu i według mnie dobrze się komponowało z gotową pastą.
Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, poza drobnym wyjątkiem, to łuskanie bobu...
Warto jednak zastosować się do rady autora i "...łuskanie bobu potraktować jako cudownie terapeutyczne zajecie przy muzyce".
SKŁADNIKI
- 250 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 1 duże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Do podania:
- bagietka lub ciabatta
- oliwa
- 1 szalotka lub dymka
- czarnuszka
- pietruszka
WYKONANIE
W garnku zagotowujemy wodę i 1/2 łyżeczki soli. Bób wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.
Obrany bób, miąższ z awokado, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli miksujemy na gładką pastę. Próbujemy, ewentualnie dosalamy.
Pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy czarnuszką, posiekaną pietruszką i cienko pokrojoną szalotką lub dymką. Możemy podać z chrupiącymi kromkami bagietki lub ciabatty obsmażonymi na złoto na oliwie.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.