Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

Pasta z awokado i bobu. Pyszna pasta do grzanek z chleba, ciabatty lub bułek. Prosto - Yotam Ottolenghi

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi "Prosto". Wprowadziłam bardzo małe zmiany do przepisu. Dymkę zastąpiłam szalotką oraz dodałam pietruszkę i czarnuszkę. To akurat miałam w domu i według mnie dobrze się komponowało z gotową pastą.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, poza drobnym wyjątkiem, to łuskanie bobu...
Warto jednak zastosować się do rady autora i "...łuskanie bobu potraktować jako cudownie terapeutyczne zajecie przy muzyce".


SKŁADNIKI

  • 250 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1 duże awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Do podania:

  • bagietka lub ciabatta
  • oliwa
  • 1 szalotka lub dymka
  • czarnuszka
  • pietruszka

WYKONANIE

W garnku zagotowujemy wodę i 1/2 łyżeczki soli. Bób wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.

Obrany bób, miąższ z awokado, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli miksujemy na gładką pastę. Próbujemy, ewentualnie dosalamy.

Pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy czarnuszką, posiekaną pietruszką i cienko pokrojoną szalotką lub dymką. Możemy podać z chrupiącymi kromkami bagietki lub ciabatty obsmażonymi na złoto na oliwie.

Smacznego!

Zobacz również

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

coleslaw-jablkowy-z-dwoma-rodzajami-musztardy

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą

chlebek-buraczany-z-kminkiem-czarnuszka-i-feta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.