Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

Maltańskie ciasteczka migdałowe na białkach lub aquafabie. Biskuttini Tal - Lewż, tradycyjne maltańskie ciastka migdałowe

Biskuttini Tal - Lewż to tradycyjne maltańskie ciasteczka migdałowe. Lewż w języku maltańskim oznacza migdały. Przepis na te słodkości pochodzi z książki Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotra Ibrahima Kalwasa. Ciasteczka migdałowe podawane są na Malcie z okazji różnych świąt, ale też i bez okazji. Swoje korzenie mają, jak wiele innych maltańskich dań w Tunezji i we Włoszech, a dokładnie na Sycylii. Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie białek (również mrożonych), które zostaną nam po przygotowaniu kruchego ciasta, pączków lub innych wypieków na żółtkach.

Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe

Jeżeli chcemy upiec wegańskie ciasteczka białka jaj zastępujemy aquafabą, czyli płynem spod gotowania ciecierzycy. Gdy planujemy zrobić aquafabę z suchej ciecierzycy, zalewamy ziarna wodą i odstawiamy na noc. Następnie przecedzamy, wodę wylewamy, dodajemy świeżą i gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odlewamy wywar do mniejszego garnka i gotujemy go jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Wystudzoną aquafabę możemy ubijać jak białko na pianę. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, będzie dużo szybciej, ponieważ wystarczy odsączyć ziarna i mamy gotową aquafabę.

SKŁADNIKI

  • 2 białka lub 4 łyżki aquafaby, czyli płyn z ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
  • 150 g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej, ja zastąpiłam amaretto
  • 16 -18 całych migdałów ze skórką, po jednym na ciastko

WYKONANIE

  1. Białka jaj lub aquafabę ubijamy na pianę.
  2. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
  3. Dodajemy pianę z jaj lub aquafaby i obie esencje, mieszamy, aż uzyskamy masę na ciastka.
  4. Z uzyskanej masy odrywamy kawałki ciasta o wadze około 30 g, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczamy i wciskamy delikatnie na środku migdał.
  6. Wstawiamy blachę z ciastkami do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut.

Zobacz również

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Dorota 2023-04-20 11:59:45

Brzmi smacznie. Nigdy nie spotkałam takich ciasteczek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-21 10:44:47

Polecam zrobić, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Ewelina 2023-04-24 13:05:42

Bardzo ciekawy przepis na maltańskie ciasteczka! Fajnie, że można wykorzystać białka jaj lub aquafabę, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-26 10:49:27

Gotować, nie marnować! Też lubię takie przepisy 🙂

Odpowiedz

Paulina 2023-04-25 17:25:57

Fajne, ciekawe ciasteczka. Nigdy wcześniej nie robiłam aquafaby, ale może ten przepis to dobra okazja. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-26 10:45:15

Warto spróbować, zamiast robić samemu aquafabę, można wykorzystać gotową 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.