Maltańskie ciasteczka migdałowe na białkach lub aquafabie. Biskuttini Tal - Lewż, tradycyjne maltańskie ciastka migdałowe
Biskuttini Tal - Lewż to tradycyjne maltańskie ciasteczka migdałowe. Lewż w języku maltańskim oznacza migdały. Przepis na te słodkości pochodzi z książki Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotra Ibrahima Kalwasa. Ciasteczka migdałowe podawane są na Malcie z okazji różnych świąt, ale też i bez okazji. Swoje korzenie mają, jak wiele innych maltańskich dań w Tunezji i we Włoszech, a dokładnie na Sycylii. Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie białek (również mrożonych), które zostaną nam po przygotowaniu kruchego ciasta, pączków lub innych wypieków na żółtkach.
![Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/5X9A4743-595x892.webp)
Jeżeli chcemy upiec wegańskie ciasteczka białka jaj zastępujemy aquafabą, czyli płynem spod gotowania ciecierzycy. Gdy planujemy zrobić aquafabę z suchej ciecierzycy, zalewamy ziarna wodą i odstawiamy na noc. Następnie przecedzamy, wodę wylewamy, dodajemy świeżą i gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odlewamy wywar do mniejszego garnka i gotujemy go jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Wystudzoną aquafabę możemy ubijać jak białko na pianę. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, będzie dużo szybciej, ponieważ wystarczy odsączyć ziarna i mamy gotową aquafabę.
SKŁADNIKI
- 2 białka lub 4 łyżki aquafaby, czyli płyn z ugotowanej ciecierzycy
- 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
- 150 g drobnego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej, ja zastąpiłam amaretto
- 16 -18 całych migdałów ze skórką, po jednym na ciastko
WYKONANIE
- Białka jaj lub aquafabę ubijamy na pianę.
- Mąkę migdałową mieszamy z cukrem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
- Dodajemy pianę z jaj lub aquafaby i obie esencje, mieszamy, aż uzyskamy masę na ciastka.
- Z uzyskanej masy odrywamy kawałki ciasta o wadze około 30 g, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczamy i wciskamy delikatnie na środku migdał.
- Wstawiamy blachę z ciastkami do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut.
Tagi
deserwaniliamigdałyciasteczkaidealne do kawykuchnie światamrożone białkawegański desermąka migdałowabiałka jajaquafabaamarettoZobacz również
Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową
![magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1602-2-960x1440.webp)
Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser
![czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/IMG_0266-960x1440.webp)
Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami
![crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5086-960x1440.webp)
Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti
![pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4702-595x893.webp)
Dorota 2023-04-20 11:59:45
Brzmi smacznie. Nigdy nie spotkałam takich ciasteczek
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-21 10:44:47
Polecam zrobić, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Ewelina 2023-04-24 13:05:42
Bardzo ciekawy przepis na maltańskie ciasteczka! Fajnie, że można wykorzystać białka jaj lub aquafabę, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:49:27
Gotować, nie marnować! Też lubię takie przepisy 🙂
Odpowiedz
Paulina 2023-04-25 17:25:57
Fajne, ciekawe ciasteczka. Nigdy wcześniej nie robiłam aquafaby, ale może ten przepis to dobra okazja. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:45:15
Warto spróbować, zamiast robić samemu aquafabę, można wykorzystać gotową 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.