Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Maltańskie ciasteczka migdałowe na białkach lub aquafabie. Biskuttini Tal - Lewż, tradycyjne maltańskie ciastka migdałowe

Biskuttini Tal - Lewż to tradycyjne maltańskie ciasteczka migdałowe. Lewż w języku maltańskim oznacza migdały. Przepis na te słodkości pochodzi z książki Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotra Ibrahima Kalwasa. Ciasteczka migdałowe podawane są na Malcie z okazji różnych świąt, ale też i bez okazji. Swoje korzenie mają, jak wiele innych maltańskich dań w Tunezji i we Włoszech, a dokładnie na Sycylii. Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie białek (również mrożonych), które zostaną nam po przygotowaniu kruchego ciasta, pączków lub innych wypieków na żółtkach.

Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe

Jeżeli chcemy upiec wegańskie ciasteczka białka jaj zastępujemy aquafabą, czyli płynem spod gotowania ciecierzycy. Gdy planujemy zrobić aquafabę z suchej ciecierzycy, zalewamy ziarna wodą i odstawiamy na noc. Następnie przecedzamy, wodę wylewamy, dodajemy świeżą i gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odlewamy wywar do mniejszego garnka i gotujemy go jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Wystudzoną aquafabę możemy ubijać jak białko na pianę. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, będzie dużo szybciej, ponieważ wystarczy odsączyć ziarna i mamy gotową aquafabę.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Białka jaj lub aquafabę ubijamy na pianę.
  2. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
  3. Dodajemy pianę z jaj lub aquafaby i obie esencje, mieszamy, aż uzyskamy masę na ciastka.
  4. Z uzyskanej masy odrywamy kawałki ciasta o wadze około 30 g, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczamy i wciskamy delikatnie na środku migdał.
  6. Wstawiamy blachę z ciastkami do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Czarne cantuccini, czerwone wino i Viticulture

czarne-cantuccini-czerwone-wino-i-viticulture

Migdałowe ciasteczka Kavala

migdalowe-ciasteczka-kavala

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Komentarze

Dorota 2023-04-20 11:59:45

Brzmi smacznie. Nigdy nie spotkałam takich ciasteczek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-21 10:44:47

Polecam zrobić, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Ewelina 2023-04-24 13:05:42

Bardzo ciekawy przepis na maltańskie ciasteczka! Fajnie, że można wykorzystać białka jaj lub aquafabę, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-26 10:49:27

Gotować, nie marnować! Też lubię takie przepisy 🙂

Odpowiedz

Paulina 2023-04-25 17:25:57

Fajne, ciekawe ciasteczka. Nigdy wcześniej nie robiłam aquafaby, ale może ten przepis to dobra okazja. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-26 10:45:15

Warto spróbować, zamiast robić samemu aquafabę, można wykorzystać gotową 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.