Maltańskie ciasteczka migdałowe na białkach lub aquafabie. Biskuttini Tal - Lewż, tradycyjne maltańskie ciastka migdałowe
Biskuttini Tal - Lewż to tradycyjne maltańskie ciasteczka migdałowe. Lewż w języku maltańskim oznacza migdały. Przepis na te słodkości pochodzi z książki Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotra Ibrahima Kalwasa. Ciasteczka migdałowe podawane są na Malcie z okazji różnych świąt, ale też i bez okazji. Swoje korzenie mają, jak wiele innych maltańskich dań w Tunezji i we Włoszech, a dokładnie na Sycylii. Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie białek (również mrożonych), które zostaną nam po przygotowaniu kruchego ciasta, pączków lub innych wypieków na żółtkach.
Jeżeli chcemy upiec wegańskie ciasteczka białka jaj zastępujemy aquafabą, czyli płynem spod gotowania ciecierzycy. Gdy planujemy zrobić aquafabę z suchej ciecierzycy, zalewamy ziarna wodą i odstawiamy na noc. Następnie przecedzamy, wodę wylewamy, dodajemy świeżą i gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odlewamy wywar do mniejszego garnka i gotujemy go jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Wystudzoną aquafabę możemy ubijać jak białko na pianę. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, będzie dużo szybciej, ponieważ wystarczy odsączyć ziarna i mamy gotową aquafabę.
SKŁADNIKI
- 2 białka lub 4 łyżki aquafaby, czyli płyn z ugotowanej ciecierzycy
- 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
- 150 g drobnego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej, ja zastąpiłam amaretto
- 16 -18 całych migdałów ze skórką, po jednym na ciastko
WYKONANIE
- Białka jaj lub aquafabę ubijamy na pianę.
- Mąkę migdałową mieszamy z cukrem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
- Dodajemy pianę z jaj lub aquafaby i obie esencje, mieszamy, aż uzyskamy masę na ciastka.
- Z uzyskanej masy odrywamy kawałki ciasta o wadze około 30 g, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczamy i wciskamy delikatnie na środku migdał.
- Wstawiamy blachę z ciastkami do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut.
Dorota 2023-04-20 11:59:45
Brzmi smacznie. Nigdy nie spotkałam takich ciasteczek
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-21 10:44:47
Polecam zrobić, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Ewelina 2023-04-24 13:05:42
Bardzo ciekawy przepis na maltańskie ciasteczka! Fajnie, że można wykorzystać białka jaj lub aquafabę, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:49:27
Gotować, nie marnować! Też lubię takie przepisy 🙂
Odpowiedz
Paulina 2023-04-25 17:25:57
Fajne, ciekawe ciasteczka. Nigdy wcześniej nie robiłam aquafaby, ale może ten przepis to dobra okazja. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:45:15
Warto spróbować, zamiast robić samemu aquafabę, można wykorzystać gotową 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.