Nieśplik japoński zwany również: kosmatka japońska, miszpelnik japoński, groniweł japoński, nisperos...
Pomyślałyśmy, że to może jakaś nowość, genetyczna krzyżówka? Okazuje się jednak, że był uprawiany już w czasach starożytnych. Ponoć pierwsze wzmianki o nieśpliku odnotowano w starożytnej chińskiej literaturze przeszło 1000 lat temu.
Owoce nieśplika przypominają swoim wyglądem małe jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu. Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win.
Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków.
Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml
10 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków jaglanych
2 - 3 łyżki syropu klonowego
10 łyżek ugotowanej komosy czarnej (quinoa)
6 łyżek musu z nieśplika japońskiego (z około 250 g całych owoców)
dwa plasterki nieśplika do dekoracji
WYKONANIE
W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny z płatkami jaglanymi i syropem klonowym.
Owoce nieśplika myjemy i obieramy. Po przekrojeniu owoców pozbywamy się bardzo dużych pestek i miksujemy miąższ na mus.
W słoikach układamy warstwy według kolejności:
- jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym
- ugotowana czarna quinoa
- mus z owoców nieśplika japońskiego
- jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym
- ugotowana czarna quinoa
- plasterek nieśplika do dekoracji
Smacznego
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.