Kolorowe, warstwowe słoiczki!
Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem jest to czarna komosa ryżowa, która nie jest tanim produktem, więc nie może się zmarnować ani jedno ziarenko.
Danie to możemy zjeść na szybkie śniadanie, przygotowane dzień wcześniej wieczorem lub potraktować jak zdrowy i smaczny deser.
Proporcje podajemy przykładowo, wynikały one z ilości pozostałej kaszy i pojemności użytych naczyń. Tutaj nie ma sztywnych reguł! Kasze, owoce, jogurt możemy układać warstwami w różnych kombinacjach i proporcjach, tak jak lubimy, a przy okazji tak, aby nic się nie zmarnowało!
Składniki na 3 słoiki, szklanki - każdy po 200 ml
50 g orzechów nerkowca
150 g miąższu z mango
około 10 łyżek jogurtu naturalnego
6 łyżek ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa)
3 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki pestek granatu
3 plastry mango do dekoracji
WYKONANIE
Mango i orzechy nerkowców miksujemy na mus.
W słoiczkach układamy warstwami według kolejności (proporcje na jeden słoik, szklankę):
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki komosy ryżowej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 łyżki musu z mango i orzechów nerkowca
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżka pestek granatu
- plaster mango do dekoracji
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.