Jogurt naturalny, mus mango, kasza jaglana ekspandowana i świeże czarne porzeczki. Szybki przepis na pyszny i zdrowy deser lub śniadanie

Czarna porzeczka to skarbnica witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że porzeczki poddane obróbce termicznej tracą dużo z tych drogocennych dla zdrowia dobroci i dlatego najkorzystniej jest je spożywać na surowo.


Korzystajmy z sezonu na czarną porzeczkę,  przemycajmy ją do różnych dań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki... ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubię mrozić owoce czarnej porzeczki, z których często potem przygotowuje kisiel, koktajle, kompoty, desery.

Ten deser, a czasem śniadanie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango.  A smak? Wyjątkowy - kwaskowy jogurt z aksamitnym i słodkim musem mango, chrupiąca jaglanka i do tego cierpkawe i charakterne w smaku czarne porzeczki.  Dzieje się!

Składniki na szklankę o pojemności 250 ml

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek musu z mango
  • 3 łyżki ekspandowanej jaglanki z miodem
  • 5 łyżek owoców czarnej porzeczki

Wykonanie

  1. Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy.
  2. W szklance lub w słoiczku układamy warstwami:
  • jogurt naturalny,
  • mus z mango,
  • kaszę jaglana z miodem, ekspandowaną,
  • owoce czarnej porzeczki.

Zobacz również

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja

Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

mus-z-czarnych-jagod-jogurtu-chia-z-granola

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem

owsianka-w-sloiku-z-kiwi-mango-i-granatem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.