Jogurt naturalny, mus mango, kasza jaglana ekspandowana i świeże czarne porzeczki. Szybki przepis na pyszny i zdrowy deser lub śniadanie
Czarna porzeczka to skarbnica witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że porzeczki poddane obróbce termicznej tracą dużo z tych drogocennych dla zdrowia dobroci i dlatego najkorzystniej jest je spożywać na surowo.
Korzystajmy z sezonu na czarną porzeczkę, przemycajmy ją do różnych dań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki... ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubię mrozić owoce czarnej porzeczki, z których często potem przygotowuje kisiel, koktajle, kompoty, desery.
Ten deser, a czasem śniadanie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango. A smak? Wyjątkowy - kwaskowy jogurt z aksamitnym i słodkim musem mango, chrupiąca jaglanka i do tego cierpkawe i charakterne w smaku czarne porzeczki. Dzieje się!
Składniki na szklankę o pojemności 250 ml
- Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy.
- W szklance lub w słoiczku układamy warstwami:
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.