Smaczna, zdrowa i czarna. Tak czarna, że wywabić plamy z tkanin po jagodach to nie lada wyzwanie.
Borówka czarna, potocznie zwana czarną jagodą, poza tym, że jest smaczna, ma liczne właściwości lecznicze. Obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga pracę oczu, uelastycznia naczynia krwionośne. Sok z jagód jest stosowany, jako antidotum na zatrucia...
Sezon na jagody przypada na okres letni i jest bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów.
Składniki na szklankę 300ml
Mus jagodowy:
150 ml jogurt naturalny
7 łyżek jagód
3 łyżeczki chia
Pozostałe :
4 łyżki granoli
6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
4 łyżki jagód
listki mięty do dekoracji
WYKONANIE
Jagody, jogurt i nasiona chia miksujemy na mus. W szklance lub słoiku układamy warstwy według podanej kolejności.
Warstwy:
3 łyżki granoli
3 łyżki musu jagodowego
3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
3 łyżki jagód
3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
reszta musu jagodowego
Dekoracja:
granola, jagody, kasza jaglana ekspandowana, listek mięty
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.