Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

WYKONANIEKOMENTARZE

Smaczna, zdrowa i czarna. Tak czarna, że wywabić plamy z tkanin po jagodach to nie lada wyzwanie.

Borówka czarna, potocznie zwana czarną jagodą, poza tym, że jest smaczna, ma liczne właściwości lecznicze. Obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga pracę oczu, uelastycznia naczynia krwionośne. Sok z jagód jest stosowany, jako antidotum na zatrucia...

Sezon na jagody przypada na okres letni i jest bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów.

Składniki na szklankę 300ml

Mus jagodowy:

150 ml jogurt naturalny

7 łyżek jagód

3 łyżeczki chia

Pozostałe :

4 łyżki granoli

6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

4 łyżki jagód

listki mięty do dekoracji

WYKONANIE

Jagody, jogurt i nasiona chia miksujemy na mus. W szklance lub słoiku układamy warstwy według podanej kolejności.

Warstwy:

3 łyżki granoli

3 łyżki musu jagodowego

3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

3 łyżki jagód

3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

reszta musu jagodowego

Dekoracja:

granola, jagody, kasza jaglana ekspandowana, listek mięty

Smacznego!

Kategorie

Z KUCHNIŚniadanie

Zobacz również

Słoik - wiśnie, banan, granola, jogurt - deser czy śniadanie?

sloik-wisnie-banan-granola-jogurt-deser-czy-sniadanie

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Deser piernikowy z konfiturą z kumkwata

deser-piernikowy-z-konfitura-z-kumkwata

Deser mango - czarna porzeczka - jogurt - jagła

deser-mango-czarna-porzeczka-jogurt-jagla

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.