Owocowe desery w słoikach - agrest, jogurt, chia i czekoladowy ganache
Deser o na letnie popołudnie, idealny na garden party lub do kawy z koleżanką na diecie... bywa i tak ;-) Jest orzeźwiający, lekki a kwasowość agrestu i jogurtu przełamuje wykwintny smak kremu czekoladowego i słodkość miodowej jagły.
Miodową ekspandowaną kaszę jaglaną możemy zastąpić bezsmakową i ewentualnie polać deser dodatkowo miodem.
Składniki - na 6 małych słoiczków o pojemności 150 ml
DESER
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki nasion chia
300 g agrestu
miodowa kasza jaglana ekspandowana (ew. miód plus kasza ekspanowana zwykła)
CZEKOLADOWY GANACHE
60 g gorzkiej czekolady 70% kakao
60 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła
DEKORACJA
płatki kwiatów goździka, agrest, jaglana kasza espandowana
>WYKONANIEDESER
Jogurt mieszamy z nasionami chia, wypełniamy słoiczki. Owoce agrestu myjemy, suszymy, nożyczkami obcinamy ogonki i szypułki, delikatnie miksujemy. Musem z agrestu wypełniamy słoiczki kolejną warstwą.
Następnie dosypujemy ekspandowaną kaszę jaglaną, na wierzch wylewamy krem czekoladowy.
CZEKOLADOWY GANACHE (krem czekoladowy)
Śmietankę mocno podgrzewamy (pilnujemy aby się nie zagotowała, bo może się zważyć), zdejmujemy z ognia. W gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę, dokładnie i intensywnie mieszamy, pod koniec dodajemy masło, ponownie mieszamy. Polewamy deser jeszcze ciepłą masą gdyż szybko zastyga.
DEKORACJA
Ozdabiamy agrestem, płatkami goździków, ekspandowaną jagłą. Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.