Deser w słoiku

Na jednym z etapów przygotowania szpinakowego ciasta "LEŚNY MECH" musimy odciąć górną część wypieku, pokruszyć i obsypać na koniec ciasto. Bardzo często zostaje trochę tej zielonej kruszonki i nie wiemy co z nią zrobić. W jednym z poprzednich wpisów zaproponowałam wykorzystanie nadwyżek do alternatywnej wersji ciasta "LEŚNY MECH W SŁOIKU"
Tym razem proponuje trochę zdrowszy i bardziej kolorowy deser z wykorzystaniem zielonej, szpinakowej kruszonki.
Nie musicie się trzymać ściśle proporcji, kolejności i rodzaju poszczególnych składników. Bądźmy kreatywni i wykorzystujmy różne produkty, które mamy w domu. Tak powstał ten deser - spontanicznie ze składników, które akurat miałam pod ręką. Na potrzeby przepisu odmierzyłam warstwy orientacyjnie na łyżki i łyżeczki.
Skład - na słoik 350 ml
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki musu z mango
4 łyżki pokruszonego zielone ciasta "leśny mech"
3 łyżki pestek granatu
2 łyżeczki syropu klonowego
listek mięty do dekoracji
WYKONANIE
Jogurt mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na 10 minut.
Następnie warstwami układamy w słoiku poszczególne składniki według kolejności:
- 3 łyżki jogurtu z chia
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki pestek granatu
- 3 łyżki jogurtu z chia
- 3 łyżki kruszonki "leśny mech"
- 3 łyżki musu z mango
- 2 łyżki jogurtu z chia
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka kruszonki "leśny mech"
- 1 łyżka pestek granatu
- listek mięty do dekoracji
Smacznego!
Tagi
desergranatmangochiajogurtprzepisy z jogurtemdanie ze słoikaszpinakowocowy deserciasto ze szpinakiemdeser w słoikuZobacz również
Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.