Słoik - wiśnie, banan, granola, jogurt - deser czy śniadanie?

Deser w słoiku - banany, wiśnie, jogurt i domowa granola. Pyszny warstwowy deser lub śniadanie

Jak przygotować deser w słoiku z wiśniami i bananami?

Deser w słoiku z wiśniami, bananami, jogurtem i domową granolą to świetny pomysł na lekkie śniadanie lub smaczny deser. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska, pełna naturalnych smaków, a jednocześnie łatwa do przechowywania. Do tego przepisu możesz wykorzystać świeże owoce w sezonie lub zamrożone wiśnie, które przechowałeś z letnich zbiorów.

Co sprawia, że deser w słoiku z wiśniami i bananami jest wyjątkowy?

Kwaśne wiśnie i słodkie banany tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyci swoją równowagą smaków. Dodatek chrupiącej domowej granoli nadaje deserowi przyjemną teksturę, a jogurt doskonale łączy wszystkie składniki, tworząc zdrową, pełną witamin opcję na każdą porę dnia.


SKŁADNIKI na 2 słoiki po 350 ml

WARSTWA WIŚNIOWA

WARSTWA BANANOWA

DEKORACJA

WYKONANIE

  1. Wiśnie zmiksuj z jogurtem, dodaj nasiona chia, wymieszaj i wyłóż na dno słoiczków.
  2. Odstaw na 15 minut do lodówki, aby chia napęczniały przez co mus wiśniowy zgęstnieje.
  3. Następnie na mus wiśniowy wysyp warstwę granoli.
  4. Banany - kilka plasterków odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z jogurtem i wyłóż kolejna warstwę.
  5. Na wierzchu ułóż banany, wiśnie i wsyp granolę.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli chcesz wzbogacić smak, rozważ dodanie odrobiny miodu, syropu klonowego lub cynamonu do wiśniowej warstwy. Możesz także zamienić jogurt na gęstszy, jak jogurt grecki, by uzyskać bardziej kremową konsystencję. W zimie użyj mrożonych wiśni, które po rozmrożeniu świetnie sprawdzą się w deserach.
  • Jeśli zależy Ci na łagodniejszej wersji, do warstwy bananowej można dodać ricottę lub mascarpone dla uzyskania kremowej konsystencji.
  • Domowa granola daje pełną kontrolę nad składnikami, ale jeśli używasz gotowej, warto zwrócić uwagę na skład, wybierając taką bez dodatku cukru. Można również dodać do granoli orzechy, pestki dyni czy kokos, aby wzbogacić jej smak i wartości odżywcze.
  • Latem deser świetnie sprawdzi się z truskawkami lub borówkami, które można wymieszać z jogurtem zamiast wiśni.

Zobacz również

Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

mus-z-czarnych-jagod-jogurtu-chia-z-granola

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Deser piernikowy z konfiturą z kumkwata

deser-piernikowy-z-konfitura-z-kumkwata

Deser w słoiczkach - agrest, jogurt, chia i czekolada

deser-w-sloiczkach-agrest-jogurt-chia-i-czekolada

Komentarze

Paulina 2017-05-24 16:23:53

Pycha....😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.