
Tym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie.
Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale od czego mamy zamrażarkę i zapasy z poprzedniego roku? Jednak potrzebne jest miejsce na świeże zbiory, więc uszczęśliwiamy rodzinę wiśniowymi deserami: ciasta, kisiele, koktajle... no i nasze ulubione słoiczki.
Kwaśne wiśnie przełamane słodyczą bananów, warto to wypróbować!
Składniki (na 2 słoiki po 350 ml) i wykonanie
WARSTWA WIŚNIOWA
150 g wiśni bez pestek
50 jogurtu naturalnego
20 g nasion chia
8 łyżek granoli
Wiśnie miksujemy z jogurtem, dodajemy nasiona chia, mieszamy i wykładamy na dno słoiczków. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby chia napęczniały przez co mus wiśniowy zgęstnieje.
Następnie na mus wiśniowy wysypujemy warstwę granoli.
WARSTWA BANANOWA
2 obrane małe czerwone banany lub 1 duży (może być żółty)
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 plasterków banana odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z jogurtem i wykładamy kolejną warstwą na granolę.
DEKORACJA
100 g wiśni bez pestek
4 łyżki granoli
6 plasterków banana
Dekorujemy, zajadamy się lub zabieramy do pracy... ewentualnie drugim słoiczkiem możemy się podzielić z przyjacielem ;-).
Tagi
śniadaniedeserkolacjaprzekąskachiajogurtbananyprzepis na zdrowy deserlunchboxśniadanie do pracywiśniegranolaprzepis na zdrowe śniadanieZobacz również
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

Paulina 2017-05-24 16:23:53
Pycha....😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.