Deser piernikowy z konfiturą z kumkwata. Szybki deser w słoiku
Ulubione pierniczki? Katarzynki! Smak dzieciństwa, a te w czekoladzie - pyszności.
Czekolada, pierniki jakoś nierozłącznie kojarzą nam się z pomarańczami i magią świąt.
Deser ma słodko - gorzko - kwaśny smak. Aromat? Wiadomo - świąteczny. Smak słodkich pierników z kwaśnym jogurtem i charakterystyczna goryczką kumkwata... tutaj się dzieje, prawdziwa feeria smaków!
Składniki na szklankę o pojemności 250 ml
PIERNIKOWY MUS JOGURTOWY Z CHIA
100 ml jogurtu naturalnego
2 sztuki toruńskich Katarzynek w czekoladzie ( opakowanie 60 g - 6 szt)
2 łyżeczki nasion chia
KONFITURA Z KUMKWATA
100 g owoców kumkwata
sok z 1/2 limony
1 łyżeczka miodu
DODATKOWO
1 toruńska Katarzynka w czekoladzie ( opakowanie 60 g - 6 szt)
4 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
otarta skórka z 1/2 limony (opcjonalnie)
>WYKONANIEKONFITURA Z KUMKWATA
Owoce kumkwata myjemy, obsuszamy i kroimy w cienkie plasterki, usuwając ewentualne pestki. Z 1/2 limony ścieramy skórkę (bez białego albedo), odkładamy do dekoracji. Z otartej limony wyciskamy sok. W rondelku lub małej patelence podgrzewamy powoli owoce z dodatkiem soku z limony przez około 10-15 minut - w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy kumkwaty zrobią się szkliste dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i odstawiamy konfiturę do przestygnięcia.
PIERNIKOWY MUS JOGURTOWY Z CHIA
Jogurt z połamanymi na kawałki pierniczkami miksujemy na aksamitny mus. Do gotowego musu piernikowego dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
W szklance układamy warstwy według kolejności:
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.