Ukryj menu

Egzotyczny deser z perełkami tapioki

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Egzotyczny, kolorowy i smaczny deser owocowy z tapioką. Mus mango, pitaja, czyli smoczy owoc, owoc granatu i perełki tapioki.

Pitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi. Jest idealnym dodatkiem do deserów. W połączeniu z mango, pestkami granatu i perełkami tapioki otrzymamy pyszny egzotyczny deser.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.
  2. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
  3. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel.
  4. Kiedy kulki zrobią się przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
  5. Osaczone perełki mieszamy z pulpą z mango (na tym etapie mango z tapioką możemy przełożyć do pojemniczka i odłożyć do lodówki do czasu przygotowania deseru).
  6. Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.
  7. Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców.
  8. Wypełniamy musem z mango i tapioki, dodajemy kulki z pitaji i pestki granatu.
  9. Dla dekoracji i smaku dodajemy listki mięty.
  10. Deser możemy serwować również w szklankach lub miseczkach.
  11. Pestek granatu możemy dodać tyle ile lubimy.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Mus możesz przygotować z dojrzałego mango lub z gotowej pulpy z mango takiej z puszki, gdyż jest słodsza i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
  • Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. To najczęstsza forma produktów z tapioki , choć dostępne są również w postaci proszku, płatków lub pałeczek.
  • W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, kieruj się informacjami i wskazówkami dotyczącymi gotowania zawartymi na opakowaniu.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango

Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar

ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar

Waniliowe serniczki w słoikach z frużeliną. Maślane ciasteczka

waniliowe-serniczki-w-sloikach-z-fruzelina-maslane-ciasteczka

Jabłkowe Crème Brûlée. Francuski deser w owocowym wydaniu

jablkowe-creme-brulee-francuski-deser-w-owocowym-wydaniu

Komentarze

Hubert Kolanowski 2019-10-22 11:18:34

Uwielbiam kulki z tapioki za ich uniwersalność - dodawanie do koktajli, deserów, lodów, a nawet widziałem, że ktoś robił z nią popularną Bubble Tea :) Smakowicie - jak w lato!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-24 20:38:48

Tak, perełki z tapioki to bardzo uniwersalny produkt, właśnie za to również bardzo je lubię 😉

Odpowiedz

iza 2019-10-22 19:07:10

przepięknie wygląda ten deser

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-24 20:40:04

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.