Egzotyczny, smaczny i efektowny owocowy deser z tapioką. Mus mango, pitaja, czyli smoczy owoc, owoc granatu i perełki tapioki.
Pitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi. Jest idealnym dodatkiem do deserów. W połączeniu z mango, pestkami granatu i perełkami tapioki otrzymamy pyszny egzotyczny deser.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/smoczy-owoc-z-tapioka-i-mango.jpg)
SKŁADNIKI
- 100 g tapioki - perła gruba
- 600 ml wody
- 300 g pulpy z mango z puszki
- 1 owoc pitaja
- pestki granatu
- kilka lisków mięty
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.
- Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
- W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel.
- Kiedy kulki zrobią się przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
- Osaczone perełki mieszamy z pulpą z mango (na tym etapie mango z tapioką możemy przełożyć do pojemniczka i odłożyć do lodówki do czasu przygotowania deseru).
- Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.
- Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców.
- Wypełniamy musem z mango i tapioki, dodajemy kulki z pitaji i pestki granatu.
- Dla dekoracji i smaku dodajemy listki mięty.
- Deser możemy serwować również w szklankach lub miseczkach.
- Pestek granatu możemy dodać tyle ile lubimy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Mus możesz przygotować z dojrzałego mango lub z gotowej pulpy z mango takiej z puszki, gdyż jest słodsza i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
- Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. To najczęstsza forma produktów z tapioki , choć dostępne są również w postaci proszku, płatków lub pałeczek.
- W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, kieruj się informacjami i wskazówkami dotyczącymi gotowania zawartymi na opakowaniu.
Tagi
desergranatmangopitajatapiokakuchnie świataperełki tapiokipestki granatusmoczy owocmaniokcały rokZobacz również
Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat
![deser-z-perelkami-tapioki-mango-matcha-jogurt-granat](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/deser-mango-matcha-tapioka.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango
![czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/Pudding-z-tapioki-z-mango.jpg)
Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną
![ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_2386-3-960x1440.webp)
Hubert Kolanowski 2019-10-22 11:18:34
Uwielbiam kulki z tapioki za ich uniwersalność - dodawanie do koktajli, deserów, lodów, a nawet widziałem, że ktoś robił z nią popularną Bubble Tea :) Smakowicie - jak w lato!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-24 20:38:48
Tak, perełki z tapioki to bardzo uniwersalny produkt, właśnie za to również bardzo je lubię 😉
Odpowiedz
iza 2019-10-22 19:07:10
przepięknie wygląda ten deser
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-24 20:40:04
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.