
Pitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi. Jest idealnym dodatkiem do deserów. W połączeniu z mango, pestkami granatu i perełkami tapioki otrzymamy pyszny egzotyczny deser.
Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. To najczęstsza forma produktów z tapioki , choć dostępne są również w postaci proszku, płatków lub pałeczek.
Mus możemy przygotować z dojrzałego mango, polecam jednak do tego deseru użyć pulpy z mango, takiej z puszki, gdyż jest słodsza i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Można ją kupić, podobnie jak perełki z tapioki, w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
100 g tapioki - perła gruba*
600 ml wody
300 g pulpy z mango z puszki
1 owoc pitaja
pestki granatu
kilka lisków mięty
WYKONANIE
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel. Kiedy kulki zrobią się przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
Osaczone perełki mieszamy z pulpą z mango (na tym etapie mango z tapioką możemy przełożyć do pojemniczka i odłożyć do lodówki do czasu przygotowania deseru).
Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców . Wypełniamy musem z mango i tapioki, dodajemy kulki z pitaji i pestki granatu. Dla dekoracji i smaku dodajemy listki mango i zjadamy od razu! Deser możemy serwować również w szklankach lub miseczkach. Pestek granatu możemy dodać tyle ile lubimy.
Smacznego!
* W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, kierujmy się informacjami i wskazówkami dotyczącymi gotowania zawartymi na opakowaniu.
Tagi
desergranatmangopitajadeser z owocamitapiokaperełki tapiokipestki granatupulpa z mangosmoczy owocegzotyczny desermaniokZobacz również
Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat

Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu

Hubert Kolanowski 2019-10-22 11:18:34
Uwielbiam kulki z tapioki za ich uniwersalność - dodawanie do koktajli, deserów, lodów, a nawet widziałem, że ktoś robił z nią popularną Bubble Tea :) Smakowicie - jak w lato!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-24 20:38:48
Tak, perełki z tapioki to bardzo uniwersalny produkt, właśnie za to również bardzo je lubię 😉
Odpowiedz
iza 2019-10-22 19:07:10
przepięknie wygląda ten deser
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-24 20:40:04
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.