Egzotyczny deser z perełkami tapioki w musie z mango, z pitają i granatem

Egzotyczny, smaczny i efektowny owocowy deser z tapioką. Mus mango, pitaja, czyli smoczy owoc, owoc granatu i perełki tapioki.

Pitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi. Jest idealnym dodatkiem do deserów. W połączeniu z mango, pestkami granatu i perełkami tapioki otrzymamy pyszny egzotyczny deser.


SKŁADNIKI

  • 100 g tapioki - perła gruba
  • 600 ml wody
  • 300 g pulpy z mango z puszki
  • 1 owoc pitaja
  • pestki granatu
  • kilka lisków mięty

WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.
  2. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
  3. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel.  
  4. Kiedy kulki zrobią się przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
  5. Osaczone perełki mieszamy z pulpą z mango (na tym etapie mango z tapioką możemy przełożyć do pojemniczka i odłożyć do lodówki do czasu przygotowania deseru).
  6. Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.
  7. Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców.
  8. Wypełniamy musem z mango i tapioki, dodajemy kulki z pitaji i pestki granatu. 
  9. Dla dekoracji i smaku dodajemy listki mięty.
  10. Deser możemy serwować również w szklankach lub miseczkach.
  11. Pestek granatu możemy dodać tyle ile lubimy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Mus możesz przygotować z dojrzałego mango lub z gotowej pulpy z mango takiej z puszki, gdyż jest słodsza i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
  • Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. To najczęstsza forma produktów z tapioki , choć dostępne są również w postaci proszku, płatków lub pałeczek.
  • W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, kieruj się informacjami i wskazówkami dotyczącymi gotowania zawartymi na opakowaniu.

Kategorie

Z KUCHNINa Słodko

Zobacz również

Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat

deser-z-perelkami-tapioki-mango-matcha-jogurt-granat

Deser truskawkowy z perełkami tapioki i jogurtem

deser-truskawkowy-z-perelkami-tapioki-i-jogurtem

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Komentarze

Hubert Kolanowski 2019-10-22 11:18:34

Uwielbiam kulki z tapioki za ich uniwersalność - dodawanie do koktajli, deserów, lodów, a nawet widziałem, że ktoś robił z nią popularną Bubble Tea :) Smakowicie - jak w lato!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-24 20:38:48

Tak, perełki z tapioki to bardzo uniwersalny produkt, właśnie za to również bardzo je lubię 😉

Odpowiedz

iza 2019-10-22 19:07:10

przepięknie wygląda ten deser

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-24 20:40:04

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.