Egzotyczny deser z tapioki, mleka kokosowego i mango, podany w szklance z kiwi i miętą. Kremowy, delikatny i orzeźwiający – idealny na co dzień i od święta
Jak zrobić egzotyczny deser z tapioki i mango?
Pudding z tapioki to lekki, kremowy deser o delikatnej konsystencji, który doskonale łączy się z owocami o intensywnym smaku. Wersja z mlekiem kokosowym i mango to idealne połączenie – naturalna słodycz mango i aromatyczny kokos sprawiają, że deser jest wyjątkowo smaczny i egzotyczny. Tapioka sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale świetnie chłonie aromaty innych składników, dlatego tak dobrze komponuje się z owocowymi musami.
Z czym podawać pudding z tapioki?
Aby nadać deserowi świeżości i jeszcze więcej smaku, można udekorować go plasterkami kiwi, mini kiwi lub listkami mięty. Kiwi dodaje lekkiej kwasowości, która przełamuje słodycz mango i mleka kokosowego. Można również dodać inne egzotyczne owoce, takie jak marakuja, ananas czy granat. Dzięki temu deser będzie nie tylko smaczny, ale także pięknie prezentujący się w szklance lub słoiczku.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Do garnka wlej mleczko kokosowe, wodę i wsyp kulki z tapioki.
- Mocz je przez 45 minut.
- Po tym czasie całość gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
- Pod koniec gotowania dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Mango umyj, osusz, obierz, wytnij miąższ.
- Miąższ mango przełóż do blendera, dodaj sok z limony i zmiksuj na mus.
- 2/3 musu z mango dodaj do przestudzonego puddingu z tapioki i wymieszaj.
- Na spód szklanek lub słoików rozłóż pudding z tapioki i uzupełnij pozostałym musem z mango.
- Deser dekoruj kiwi lub innymi owocami oraz listkami mięty lub melisy.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak przygotować idealny pudding z tapioki?
W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tapioki – od małych perełek po wersję instant. Każda z nich wymaga innego sposobu przygotowania, dlatego warto kierować się informacjami na opakowaniu. Klasyczna tapioka potrzebuje dłuższego moczenia i gotowania, natomiast wersja instant gotuje się znacznie szybciej. Aby uzyskać aksamitną konsystencję, tapioka powinna być odpowiednio napęczniała przed gotowaniem.
Jakie owoce pasują do deseru z tapioki?
Mango to klasyczny dodatek do puddingu z tapioki, ale można je zastąpić innymi owocami o intensywnym smaku. Świetnie sprawdzą się marakuja, ananas, truskawki czy maliny. Jeśli deser ma być bardziej orzeźwiający, warto dodać kiwi lub limonkę. Natomiast dla kontrastu tekstur można posypać wierzch chrupiącymi granatem lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.