Dojrzałe, słodkie i soczyste mango charakteryzują się bogatym aromatem i smakiem. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, wystarczy przygotować z niej pudding i połączyć z musem z mango. Dzięki takiemu zestawieniu otrzymamy przepyszny deser o egzotycznym smaku.
Aby wydobyć więcej słodyczy z mango deser możemy udekorować plasterkiem kiwi lub połówkami mini kiwi. Mini kiwi to słodko kwaśne owoce zwane jagodami kiwi.
SKŁADNIKI
80 g perełek tapioki*
400 ml mleko kokosowe
100 ml wody
sok z 1/2 limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 mango
Przybranie - mini kiwi, mięta lub melisa
WYKONANIE
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe , wodę i wsypujemy kulki z tapioki. Moczymy je przez 45 minut. Po upływie tego czasu całość gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mango myjemy, obieramy, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limony i miksujemy na mus.
2/3 musu z mango dodajemy do przestudzonego puddingu z tapioki i mieszamy.
Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy pozostałym musem z mango. Deser dekorujemy kiwi i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
* W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.