Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango. Pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser
Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, do szkoły, na uczelnię lub na wycieczkę.
Tapioka powstaje ze skrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/Pudding-z-tapioki-z-mango.jpg)
SKŁADNIKI na dwa słoiki (szklanki), każdy o pojemności 300 ml
Pudding
- 80 g tapioki w kulkach (perełkach)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 30 g cukru kokosowego brązowego
- 1 łyżka kakao
- sok z 1/2 limony
- 100 ml wody
Dodatkowo
- mus z 1 sztuki mango
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
- listki melisy lub mięty
- owoce liczi
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i wsypujemy kulki z tapioki.
- Moczymy kulki przez 45 minut.
- Następnie całość gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy.
- Odstawiamy pudding do przestygnięcia.
- Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango.
- Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy lub mięty
PORADY I WSKAZÓWKI
- W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
Tagi
śniadaniedeserczekoladamangomiętakokosmleko kokosowemleczko kokosowekakaokasza jaglana ekspandowanalimonatapiokasok z limonkimelisacukier kokosowycały rokstyczeńZobacz również
Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango
![deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/04/Deser-tapioka-i-mango-595x858.jpg)
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki
![budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Budyń-z-kaszy-jaglanej-z-mangi-i-kiwi-595x850.jpg)
Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat
![deser-z-perelkami-tapioki-mango-matcha-jogurt-granat](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/deser-mango-matcha-tapioka.jpg)
Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar
![ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/deser-marakuja-mango-agar-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.