Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango. Pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser
Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, do szkoły, na uczelnię lub na wycieczkę.
Tapioka powstaje ze skrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao.
SKŁADNIKI na dwa słoiki (szklanki), każdy o pojemności 300 ml
Pudding
- 80 g tapioki w kulkach (perełkach)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 30 g cukru kokosowego brązowego
- 1 łyżka kakao
- sok z 1/2 limony
- 100 ml wody
Dodatkowo
- mus z 1 sztuki mango
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
- listki melisy lub mięty
- owoce liczi
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i wsypujemy kulki z tapioki.
- Moczymy kulki przez 45 minut.
- Następnie całość gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy.
- Odstawiamy pudding do przestygnięcia.
- Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango.
- Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy lub mięty
PORADY I WSKAZÓWKI
- W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.