Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango. Pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser

Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, do szkoły, na uczelnię lub na wycieczkę.

Tapioka powstaje ze skrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao.


SKŁADNIKI na dwa słoiki (szklanki), każdy o pojemności 300 ml

Pudding

  • 80 g tapioki w kulkach (perełkach)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 30 g cukru kokosowego brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • sok z 1/2 limony
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • mus z 1 sztuki mango
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
  • listki melisy lub mięty
  • owoce liczi

WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i wsypujemy kulki z tapioki.
  2. Moczymy kulki przez 45 minut.
  3. Następnie całość gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy.
  5. Odstawiamy pudding do przestygnięcia.
  6. Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango.
  7. Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy lub mięty

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

Zobacz również

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango

Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku

deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku

Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka

budyn-czekoladowo-kokosowy-bez-mleka

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.