Ten deser, to taka prawie panna cotta. Dlaczego prawie? Tradycyjna włoska panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Proponuję klasyczny deser złamać i przygotować w wegańskiej wersji . Zamieniamy mleko zwykłe na mleko roślinne, w tym przypadku kokosowe, a żelatynę na agar (agar-agar to substancja żelująca, którą wytwarza się z glonów, gatunku krasnorostów). Żeby nie było nudno wzbogaciłam deser i ulubioną gorzką czekoladę i świeżo parzone espresso.
Deser możemy rozlać do małych misek lub kubeczków. Najlepiej jednak prezentuje się w przezroczystych filiżankach. *
SKŁADNIKI
I WARSTWA KAWOWA
100 ml świeżo zaparzonego espresspo (2 - 3 porcje/filiżanki naparu)
100 g gorzkiej czekolady
300 ml mleka kokosowego
2 - 3 łyżki cukru kokosowego
2 łyżeczki ciemnego kakao (może być czarne)
1/2 łyżeczki agaru**
II WARSTWA WANILIOWA
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczki cukru kokosowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwa wanilią)
1/2 łyżeczki agaru
WYKONANIE
I WARSTWA KAWOWA
W rondelku podgrzewamy na wolnym ogniu mleko kokosowe, esspreso i agar. Gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając, najlepiej małą rózgą. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cukier kokosowy, kakao, mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady i zdejmujemy z palnika. Masę rozlewamy do filiżanek i odstawiamy do przestygnięcia.
II WARSTWA WANILIOWA
Tak jak w przypadku warstwy kawowej w małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, agar, cukier kokosowy i waniliowy. Gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszamy. Gotową masę wylewamy na zastygłą warstwę kawową i odstawiamy do przestygnięcia.
Deser przechowujemy w lodówce, tuż przed podaniem możemy udekorować kleksem śmietanki kokosowej, posypać zmieloną kawą i cukrem kokosowym.
Smacznego!
* Młynek do kawy i filiżanki - TGhome:
** Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.