Zdrowsza wersja czekoladowego deseru

Kto nie lubi czekolady? Ja lubię bardzo i kiedy dopadnie mnie czekoladowy głód nie potrafię sobie jej odmówić. Na szczęście są sposoby, aby delektować się czekoladowym deserem bez wyrzutów sumienia.


Kilka kostek  czekolady, awokado, mleko kokosowe, dla osłody syrop klonowy lub miód i mamy zdrowszą wersję tradycyjnego musu czekoladowego. W dodatku przygotowanie takiego deseru zajmie około 15 minut, czyli szybko, zdrowo i czekoladowo.

Składniki

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z cytryny

80 ml mleko kokosowe

1 łyżka kakao

1 łyżeczka syropu klonowego

20 g gorzkiej czekolady

1 łyżka posiekanych pistacji

owoce miechunki do dekoracji

Wykonanie

Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką mleka kokosowego. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy.

Obrane awokado, roztopioną czekoladę, pozostałe mleko kokosowe i syrop klonowy miksujemy do uzyskania konsystencji musu.

Mus czekoladowy podajemy w pucharkach, posypujemy kakao, posiekanymi pistacjami i dekorujemy np. miechunką.

Słodkiego dnia!

Zobacz również

Deser w słoiczkach - agrest, jogurt, chia i czekolada

deser-w-sloiczkach-agrest-jogurt-chia-i-czekolada

Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku

deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango

Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

mus-z-czarnych-jagod-jogurtu-chia-z-granola

Komentarze

Kasia 2018-04-07 12:02:07

Bardzo ciekawy pomysł.
Widuję takowe tu i ówdzie, ale jeszcze nie próbowałam...
:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.