Zdrowsza wersja czekoladowego deseru
Kto nie lubi czekolady? Ja lubię bardzo i kiedy dopadnie mnie czekoladowy głód nie potrafię sobie jej odmówić. Na szczęście są sposoby, aby delektować się czekoladowym deserem bez wyrzutów sumienia.
Kilka kostek czekolady, awokado, mleko kokosowe, dla osłody syrop klonowy lub miód i mamy zdrowszą wersję tradycyjnego musu czekoladowego. W dodatku przygotowanie takiego deseru zajmie około 15 minut, czyli szybko, zdrowo i czekoladowo.
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
80 ml mleko kokosowe
1 łyżka kakao
1 łyżeczka syropu klonowego
20 g gorzkiej czekolady
1 łyżka posiekanych pistacji
owoce miechunki do dekoracji
WYKONANIE
Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką mleka kokosowego. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy.
Obrane awokado, roztopioną czekoladę, pozostałe mleko kokosowe i syrop klonowy miksujemy do uzyskania konsystencji musu.
Mus czekoladowy podajemy w pucharkach, posypujemy kakao, posiekanymi pistacjami i dekorujemy np. miechunką.
Słodkiego dnia!
Kasia 2018-04-07 12:02:07
Bardzo ciekawy pomysł.
Widuję takowe tu i ówdzie, ale jeszcze nie próbowałam...
:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.