![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/deser-marakuja-mango-agar-595x858.jpg)
Deser ekspresowy, wegański i tylko z pięciu składników - mleka kokosowego, pulpy z mango i marakui, agaru i owoców do dekoracji. Panna cotta w wegańskiej i egzotycznej wersji. Deser możemy udekorować świeżymi owocami lub pulpą z marakui. Pulpy owocowe w puszkach są słodkie, dlatego też deseru już nie musimy dosładzać.
Szybki, egzotyczny deser przez cały rok? Czy to możliwe? Tak, mango i marakuja z puszki, mleko kokosowe z kartonika, agar w proszku, we wszystkie te produkty możemy zaopatrzyć się o każdej porze roku. Polecam sklepy internetowe m.in. Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
400 ml mleka kokosowego
250 ml pulpy z marakui z puszki
250 ml pulpy z mango z puszki
1,5 łyżeczki agaru*
opcjonalnie - świeże owoce do dekoracji, pulpa z marakui...
WYKONANIE
Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia, dodajemy agar i gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy pulpę z mango i z marakui ( bez pestek), dokładnie mieszamy. Przelewamy do małych miseczek lub eleganckich kieliszków, schładzamy w lodówce. Przed podaniem na wierzch wylewamy trochę pulpy z marakui (tym razem z pestkami) i dekorujemy np. świeżą marakują.
Smacznego!
** Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny.
Tagi
desermangokokosmleko kokosowemarakujadeser wegańskikuchnia wegańskaagarwegańskiepulpa z mangopanna cottaZobacz również
Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku
![deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/deser-kawowo-czekoladowe-z-agar-595x858.jpg)
Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu
![panna-cotta-z-mleka-kokosowego-i-agaru-z-owocami-granatu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/panna-cotta-kokosowa-z-granatem-595x858.jpg)
Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka
![budyn-czekoladowo-kokosowy-bez-mleka](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/10/budyń-czekoladowo-kokosowy-595x866.jpg)
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango
![czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/Pudding-z-tapioki-z-mango.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.