Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

WYKONANIEKOMENTARZE

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy jaglanej napisano chyba już wszystko!

Ale czy wiecie, że kasza jaglana to deser?

U nas tak!

Nasi domownicy polubili ją - świadomie lub nie - przemyconą w daniach na słodko.

Tym razem kaszę jaglaną przerobiłyśmy na budyń. Ugotowana kasza z mlekiem kokosowym, połączona z mango, słodkim syropem z agawy... wyszedł niezły deser.

Dodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i idealnie przełamał słodki smak budyniu.

Składniki

Kasza jaglana

250g suchej kaszy jaglanej

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

165 ml mleka kokosowego (mała puszka)

350 ml wody

Budyń

6-8 łyżek syropu z agawy

sok z 1/2 limonki

1 sztuka mango

6 łyżek jogurtu naturalnego

Dekoracja

4 sztuki kiwi

1 sztuka kaki (persymona)

WYKONANIE

Kasza jaglana

Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odkładamy na 10 minut, żeby lekko ociekła z wody.
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy kardamaon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy intensywnie mieszając.
Dolewamy ostrożnie wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym i zostawiamy na średnim ogniu, obserwujemy.
Kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn, a w kaszy pojawią się charakterystyczne kratery, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny.
Garnek z grubym dnem będzie jeszcze trzymał temperaturę, dzięki temu kasza pod przykryciem dojdzie do odpowiedniej miękkości.

Budyń

Przestudzoną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy syrop z agawy, sok z 1/2 limonki, miąższ z mango, jogurt naturalny. Całość miksujemy na gładki, aksamitny krem.

Dekoracja

Owoce kiwi obieramy, delikatnie miksujemy. Kaki obieramy i kroimy na plastry.
Budyń wykładamy do szklanek, dodajemy mus z kiwi i dekorujemy plastrami kaki.

Zobacz również

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja

Deser mango - czarna porzeczka - jogurt - jagła

deser-mango-czarna-porzeczka-jogurt-jagla

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.