Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu

Granat, mleko kokosowe i agar - pyszny wegański deser

Klasyczna Panna cotta  przygotowywana  jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym.

granat mleko kokosowe agar zdrowy wegański deser

Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem.

* Proporcje agaru do płynu należy zastosować według od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny.

Polecam również przepis w wykorzystaniem agaru na delikatną piankę z jogurtu i mandarynek z flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem.

SKŁADNIKI

PANNA COTTA

400 ml mleka kokosowego

50 g cukru

1,5 łyżeczki agar *

150 ml soku z granatu

sok z 1/2 limony

SOS Z GRANATU

1 duży owoc granatu

20 g cukru

sok z 1/2 limony

dodatkowo - płatki lub wiórki kokosowe

WYKONANIE

PANNA COTTA

Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy sok z granatu i limony, mieszamy i przelewamy do małych miseczek lub foremek silikonowych. Schładzamy w lodówce.

SOS Z GRANATU

Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów.
W rondelku podgrzewamy cukier, sok z granatu i limonki, mieszamy aż cukier się rozpuści. Pod koniec dodajemy pestki granatu i zdejmujemy z ognia, studzimy.

Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek lub foremek silikonowych na talerzyki. Panna cottę polewamy sosem z granatu i obsypujemy płatkami kokosowymi.

Zobacz również

Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar

ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar

Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku

deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku

Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka

budyn-czekoladowo-kokosowy-bez-mleka

Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana

Komentarze

Magdalena 2019-01-05 20:22:13

co za pycha:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-01-06 22:36:42

Pycha 🙂 ... nawet zdrowa pycha 😉

Odpowiedz

Aga 2019-01-05 21:13:51

Mleko kokosowe czy te z puszki gęsta część?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-01-06 22:35:10

Ten deser przygotowałam z mleka kokosowego. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję deseru warto użyć mleka kokosowego o wyższej zawartości tłuszczu lub właśnie "gęstą część" z puszki. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Delektujemy 2019-01-09 13:46:13

Piękna kolorystyka a grant to bardzo zdrowy i wartościowy owoc. ; ) Dzięki za inspiracje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-01-10 04:19:09

Granat jest zdrowy, wartościowy i bardzo smaczny 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.