Granat, mleko kokosowe i agar - pyszny wegański deser
Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym.
Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem.
* Proporcje agaru do płynu należy zastosować według od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny.
Polecam również przepis w wykorzystaniem agaru na delikatną piankę z jogurtu i mandarynek z flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem.
SKŁADNIKI
PANNA COTTA
400 ml mleka kokosowego
50 g cukru
1,5 łyżeczki agar *
150 ml soku z granatu
sok z 1/2 limony
SOS Z GRANATU
1 duży owoc granatu
20 g cukru
sok z 1/2 limony
dodatkowo - płatki lub wiórki kokosowe
WYKONANIE
PANNA COTTA
Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy sok z granatu i limony, mieszamy i przelewamy do małych miseczek lub foremek silikonowych. Schładzamy w lodówce.
SOS Z GRANATU
Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów.
W rondelku podgrzewamy cukier, sok z granatu i limonki, mieszamy aż cukier się rozpuści. Pod koniec dodajemy pestki granatu i zdejmujemy z ognia, studzimy.
Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek lub foremek silikonowych na talerzyki. Panna cottę polewamy sosem z granatu i obsypujemy płatkami kokosowymi.
Magdalena 2019-01-05 20:22:13
co za pycha:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-01-06 22:36:42
Pycha 🙂 ... nawet zdrowa pycha 😉
Odpowiedz
Aga 2019-01-05 21:13:51
Mleko kokosowe czy te z puszki gęsta część?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-01-06 22:35:10
Ten deser przygotowałam z mleka kokosowego. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję deseru warto użyć mleka kokosowego o wyższej zawartości tłuszczu lub właśnie "gęstą część" z puszki. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Delektujemy 2019-01-09 13:46:13
Piękna kolorystyka a grant to bardzo zdrowy i wartościowy owoc. ; ) Dzięki za inspiracje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-01-10 04:19:09
Granat jest zdrowy, wartościowy i bardzo smaczny 🙂 Pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.