Przepis na pyszny pomarańczowy wegański budyń jaglany według Jarzynovej
Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to wrzuciła na swój profil na Instagramie zdjęcia i przepis na jaglany budyń idealny. Prezentował się tak apetycznie, był cudownie kremowy i muślinowy, że postanowiłam przygotować go od razu.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/budyń-jaglany-jarzynova-595x875.jpg)
Przepis Dominiki zawiera kilka ważnych wskazówek, których warto się trzymać, aby uzyskać pożądany efekt. Pierwsza to moczenie kaszy przez 8 godzin, druga to proporcje mleka i kaszy, kolejna to sposób gotowania i ostatnia, najważniejsza to miksowanie ugotowanej, gorącej kaszy. Warunkiem uzyskania tak muślinowej konsystencji jest również miksowanie w blenderze o dużej mocy.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- do podania: pomarańcza, pistacje, kasza jaglana ekspandowana lub inne ulubione dodatki.
WYKONANIE
- Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 8 godzin.
- Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie i przekładamy do garnka.
- Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
- Obraną, bez pestek pomarańczę wrzucamy do miksera, dodajemy miód lub syrop klonowy.
- Dolewamy gorącą (ważne!) kaszę jaglaną i miksujemy, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.*
- Budyń możemy zjeść od razu, na ciepło lub przelać do słoików i ostudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem budyń obłożyłam pomarańczami, pistacjami, kaszą jaglaną ekspandowaną i pudrem z liofilizowanej żurawiny.
*Najlepszy do miksowania będzie blender o dużej mocy, ja korzystam z thermomix, sprawdza się idealnie.
Tagi
pomarańczebudyńjaglankalunchboxmleczko kokosowepomysł na śniadaniezdrowe śniadaniebentokasza jaglanaprzepis Dominiki WójciakZobacz również
Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką
![buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3676-960x1440.webp)
Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką
![koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/szaszlyki-figi-mozarella-szynka-bento-595x858.jpg)
Lunchbox na każdy dzień - Fit Bento - Malwina Bareła
![lunchbox-na-kazdy-dzien-fit-bento-malwina-barela](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/lunch-bento-fi-3-595x858.jpg)
Białe szparagi w pomarańczowo maślanym sosie
![biale-szparagi-w-pomaranczowo-maslanym-sosie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/06/biale-szparagi-z-pomaranczami-jarzynova-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.