Pomarańczowy, wegański i kremowy budyń jaglany Dominiki

Przepis na pyszny pomarańczowy wegański budyń jaglany według Jarzynovej

Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to wrzuciła na swój profil na Instagramie zdjęcia i przepis na jaglany budyń idealny. Prezentował się tak apetycznie, był cudownie kremowy i muślinowy, że postanowiłam przygotować go od razu.


Przepis Dominiki zawiera kilka ważnych wskazówek,  których warto się trzymać, aby uzyskać pożądany efekt. Pierwsza to moczenie kaszy przez 8 godzin, druga to proporcje mleka i kaszy, kolejna to sposób gotowania i ostatnia, najważniejsza to miksowanie ugotowanej, gorącej kaszy.  Warunkiem uzyskania tak muślinowej konsystencji jest również miksowanie w blenderze o dużej mocy.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • do podania: pomarańcza, pistacje, kasza jaglana ekspandowana lub inne ulubione dodatki.

WYKONANIE

  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 8 godzin.
  2. Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie i przekładamy do garnka.
  3. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
  5. Obraną, bez pestek  pomarańczę wrzucamy do miksera, dodajemy miód lub syrop klonowy.
  6. Dolewamy gorącą (ważne!) kaszę jaglaną i miksujemy, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.*
  7. Budyń możemy zjeść od razu, na ciepło lub przelać do słoików i ostudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem budyń obłożyłam pomarańczami, pistacjami, kaszą jaglaną ekspandowaną i pudrem z liofilizowanej żurawiny.

*Najlepszy do miksowania będzie blender o dużej mocy, ja korzystam z thermomix, sprawdza się idealnie.

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka

budyn-czekoladowo-kokosowy-bez-mleka

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.