Pomarańczowy, wegański i kremowy budyń jaglany Dominiki. Przepis na pyszny pomarańczowy wegański budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym według Jarzynovej
Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to wrzuciła na swój profil na Instagramie zdjęcia i przepis na jaglany budyń idealny. Prezentował się tak apetycznie, był cudownie kremowy i muślinowy, że postanowiłam przygotować go od razu.
Przepis Dominiki zawiera kilka ważnych wskazówek, których warto się trzymać, aby uzyskać pożądany efekt. Pierwsza to moczenie kaszy przez 8 godzin, druga to proporcje mleka i kaszy, kolejna to sposób gotowania i ostatnia, najważniejsza to miksowanie ugotowanej, gorącej kaszy. Warunkiem uzyskania tak muślinowej konsystencji jest również miksowanie w blenderze o dużej mocy.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 8 godzin.
- Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie i przekładamy do garnka.
- Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
- Obraną, bez pestek pomarańczę wrzucamy do miksera, dodajemy miód lub syrop klonowy.
- Dolewamy gorącą (ważne!) kaszę jaglaną i miksujemy, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.*
- Budyń możemy zjeść od razu, na ciepło lub przelać do słoików i ostudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem budyń obłożyłam pomarańczami, pistacjami, kaszą jaglaną ekspandowaną i pudrem z liofilizowanej żurawiny.
*Najlepszy do miksowania będzie blender o dużej mocy, ja korzystam z thermomix, sprawdza się idealnie.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.