Szklanki śniadaniowe - Quinoa - Ananas - Kiwi - Masło orzechowe - Borówki - Jogurt
Kolorowe i pyszne śniadanie na dzień dobry!
Zjedz śniadanie w ulubionych smakach i kolorach, a jest szansa, że reszta dnia upłynie miło i bez większych trosk.
Przedstawiam kolejny pomysł na wielowarstwowe danie śniadaniowe, które możemy również przygotować dzień wcześniej w słoiczkach i zabrać ze sobą do szkoły, do pracy, na wycieczkę. Taki wielowarstwowy przysmak możemy potraktować jako śniadanie, brunch deser.
Podstawowym składnikiem warstw tym razem jest komosa ryżowa biała, inaczej quinoa biała. Polecam przepis na ugotowanie kaszy quinoa.
Wykorzystamy również wcześniej przygotowane czekoladowe masło orzechowe. Kiedy zmieszamy je z jogurtem naturalnym otrzymamy przepyszny mus orzechowy, który będzie stanowił jedną z warstw naszego dania.
Składniki na dwie szklanki - szklanka około 500ml
- 2-3 sztuki kiwi
- 3 plastry ananasa (około 1cm grubości), świeże lub z puszki
- 6 łyżek borówek amerykańskich
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki czekoladowego masła orzechowego
- 12 łyżek ugotowanej komosy ryżowej białej
Do dekoracji
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 listki mięty
Owoce kiwi obieramy i kroimy w kostkę lub lekko blendujemy. Dwa plasterki możemy zostawić dla ozdoby, wyciąć z nich serduszko i przykleić do szklanki od wewnątrz przed układaniem poszczególnych warstw.
Podobnie postępujemy z ananasem - drobno kroimy lub blendujemy.
Mus jogurtowo-orzechowy - 4 łyżki jogurtu mieszamy z orzechowym masłem czekoladowym.
Układamy warstwy w szklance według kolejności:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki komosy ryżowej
1 łyżka borówek amerykańskich
3 łyżki rozdrobnionego ananasa
2 łyżki komosy ryżowej
1 łyżka borówek amerykańskich
3 łyżki musu jogurtowo - orzechowego
2 łyżki komosy ryżowej
3 łyżki rozdrobnionych kiwi
1 łyżka borówek amerykańskich
Dekorujemy kostką gorzkiej czekolady i listkiem mięty.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.