Czekoladowe masło orzechowe z miodem

Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy "ziemnymi"? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny bobowatych. Strąki z nasionami (orzeszkami) rosną w ziemi, stąd pochodzi ich nazwa.

Tyle z ciekawostek, a jak przygotować domowe czekoladowe masło orzechowe? Nic prostszego, wystarczą tylko orzeszki, dobry mikser, parę minut miksowania i mamy gotowe przepyszne i zdrowe smarowidło. Zdrowe, jeśli zachowamy umiar, a dodatek czekolady sprawia, że musimy jeszcze bardziej zachować czujność.


SKŁADNIKI

  • 500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka miodu

WYKONANIE

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Jeżeli mamy orzeszki nieprażone, należy je delikatnie uprażyć na suchej patelni.
  3. Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
  4. Następnie dodajemy miód, roztopioną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie tolerujemy czekolady i miodu, masło możemy przygotować bez dodatków, z samych orzeszków.
  • Czas miksowania zależy od użytego sprzętu, mi nie sprawiło to wielkiego problemu, ponieważ miksowałam w thermomixie.
  • Masło z dodatkiem czekolady w lodówce trochę twardnieje, więc warto je wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.

Zobacz również

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Komentarze

gin 2017-03-24 17:57:10

Mmm, z czekoladą i miodem musiało smakować pysznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-03-28 21:19:12

Oj, smakowało 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.