Czekoladowe masło orzechowe z miodem
Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”?
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak w sumie orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny bobowatych. Strąki z nasionami (orzeszkami) rosną w ziemi, stąd pochodzi ich nazwa.
Tyle z ciekawostek, a jak przygotować domowe czekoladowe masło orzechowe?
Nic prostszego, wystarczą tylko orzeszki, dobry mikser, parę minut miksowania i mamy gotowe przepyszne i zdrowe smarowidło.
Zdrowe, jeśli zachowamy umiar 🙂 A dodatek czekolady sprawia, że musimy jeszcze bardziej zachować czujność 😉
Jeśli z jakichś powodów nie tolerujemy czekolady i miodu, masło możemy przygotować bez dodatków, z samych orzeszków.
Składniki
500g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
szczypta soli
50g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1 łyżka miodu
Wykonanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je delikatnie uprażyć na suchej patelni.
Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę*. Następnie dodajemy miód, roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.
Masło z dodatkiem czekolady w lodówce trochę twardnieje, w związku z tym przechowuję je w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach i tak nie ma po nim śladu 😉
Smacznego!
*Czas miksowania zależy od użytego sprzętu, mi nie sprawiło to wielkiego problemu, ponieważ miksowałam w thermomixie.
Mmm, z czekoladą i miodem musiało smakować pysznie 🙂
Oj, smakowało 😉