Błyskawiczne ciasteczka z płatków owsianych, bananów i orzeszków ziemnych z ekspresową konfiturą wiśniową
Ciasteczka owsiano bananowe to świetny pomysł na zdrowy deser, popołudniową przekąskę lub szybkie śniadanie. Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut plus kwadrans w piekarniku.
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki "Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień" autorstwa Giny Homolki. Gina poleca te ciasteczka na ciepło, prosto z piekarnika lub odgrzane w kuchence mikrofalowej. Dla mnie smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Same ciasteczka to tylko trzy składniki: banany, płatki owsiane i orzeszki ziemne. Najlepsze wychodzą wtedy gdy banany są naprawdę mocno dojrzałe. Płatki owsiane możemy wykorzystać zwykłe lub błyskawiczne. Zamiast masła orzechowego możemy sami zmiksować orzeszki ziemne. Jeżeli chcecie przygotować deser bezglutenowy upewnijcie, że płatki, które kupiliście nie zawierają glutenu.
Ulubiony dżem lub konfiturę do ciastek dodajemy tuż przed podaniem. U mnie tym razem ekspresowa konfitura wiśniowa.*
SKŁADNIKI
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce rozgniatamy widelce obrane banany.
- Dodajemy masło orzechowe i płatki owsiane i mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Łyżką nakładamy porcje masy na blachę, powinno wyjść około 16 ciasteczek.
- Palcem lub korkiem od wina wyciskamy w każdym ciastku dołek.
- Pieczemy około 15 minut, aż się zrumienią.
- Podajemy ciepłe lub zimne.
- Konfiturę lub dżem nakładamy w dołki tuż przed podaniem, tyle ile lubimy.
*EKSPRESOWA KONFITURA WIŚNIOWA
Owoce zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy 3 minuty nie przerywając mieszania, studzimy.
Jeżeli chcemy otrzymać gęstszą konfiturę gotujemy najpierw same owoce na wolnym ogniu 10 - 15 minut i studzimy. Dalej postępujemy, jak powyżej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.