Nocna owsianka to szybkie śniadanie na każdy dzień
Nocna owsianka to najprostsza receptura na szybkie i zdrowe śniadanie. Do przygotowania dania możemy użyć różnych płatków, nie tylko owsianych. Mogą to być płatki np. jęczmienne, orkiszowe, gryczane, jaglane lub żytnie. Nocna owsianka to po prostu zalane mlekiem płatki zbożowe z dodatkami i odstawione na noc do lodówki. Następnego dnia owsianka jest gotowa. Jeżeli rano okaże się, że jest za gęsta, wystarczy dolać mleka, wymieszać, dodać ulubione owoce i mamy zdrowe i pyszne śniadanie.
SKŁADNIKI na 2 porcje
100 g płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka kakao
200 - 250 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
garść owoców mini kiwi lub innych
WYKONANIE
Płatki owsiane mieszamy z siemieniem lnianym i kakao, zalewamy mlekiem. Dodajemy masło orzechowe i syrop klonowy, jeszcze raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, na wierzch układamy owoce i delikatnie oprószamy kakao.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.