Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą. Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami. Pomysł na prezent
Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę.
Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników.
Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika, który zapewne jest zdrowszą wersją tych "sklepowych".
SKŁADNIKI
150 g ciemnej czekolady ( w tym przypadku 100 g ciemnej czekolady z kawałkami truskawek i 50 g czekolady 70%)
50 g masła
2 łyżki miodu
80 - 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g orzeszków ziemnych niesolonych prażonych
20 g sezamu białego
10 g truskawek liofilizowanych
WYKONANIE
Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą roztapiamy masło, miód i czekoladę. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy pozostałe składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki, lekko dociskamy i wyrównujemy wierzch.
Schładzamy w lodówce, aż całość stężeje. Następnie wyjmujemy z formy i ostrym nożem, ostrożnie kroimy na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.