Czekoladowe masło orzechowe z miodem
Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy "ziemnymi"? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny bobowatych. Strąki z nasionami (orzeszkami) rosną w ziemi, stąd pochodzi ich nazwa.
Tyle z ciekawostek, a jak przygotować domowe czekoladowe masło orzechowe? Nic prostszego, wystarczą tylko orzeszki, dobry mikser, parę minut miksowania i mamy gotowe przepyszne i zdrowe smarowidło. Zdrowe, jeśli zachowamy umiar, a dodatek czekolady sprawia, że musimy jeszcze bardziej zachować czujność.
SKŁADNIKI
- 500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
- szczypta soli
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka miodu
WYKONANIE
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Jeżeli mamy orzeszki nieprażone, należy je delikatnie uprażyć na suchej patelni.
- Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
- Następnie dodajemy miód, roztopioną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie tolerujemy czekolady i miodu, masło możemy przygotować bez dodatków, z samych orzeszków.
- Czas miksowania zależy od użytego sprzętu, mi nie sprawiło to wielkiego problemu, ponieważ miksowałam w thermomixie.
- Masło z dodatkiem czekolady w lodówce trochę twardnieje, więc warto je wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.
gin 2017-03-24 17:57:10
Mmm, z czekoladą i miodem musiało smakować pysznie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-03-28 21:19:12
Oj, smakowało 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.