Czekoladowe masło orzechowe z miodem

Czekoladowe masło orzechowe z miodem

Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy "ziemnymi"? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny bobowatych. Strąki z nasionami (orzeszkami) rosną w ziemi, stąd pochodzi ich nazwa.

Tyle z ciekawostek, a jak przygotować domowe czekoladowe masło orzechowe? Nic prostszego, wystarczą tylko orzeszki, dobry mikser, parę minut miksowania i mamy gotowe przepyszne i zdrowe smarowidło. Zdrowe, jeśli zachowamy umiar, a dodatek czekolady sprawia, że musimy jeszcze bardziej zachować czujność.


SKŁADNIKI

  • 500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka miodu

WYKONANIE

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Jeżeli mamy orzeszki nieprażone, należy je delikatnie uprażyć na suchej patelni.
  3. Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
  4. Następnie dodajemy miód, roztopioną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie tolerujemy czekolady i miodu, masło możemy przygotować bez dodatków, z samych orzeszków.
  • Czas miksowania zależy od użytego sprzętu, mi nie sprawiło to wielkiego problemu, ponieważ miksowałam w thermomixie.
  • Masło z dodatkiem czekolady w lodówce trochę twardnieje, więc warto je wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Czarne ciasto pieczone w słoiku. Babeczki na piwie z czarnym kakao

czarne-ciasto-pieczone-w-sloiku-babeczki-na-piwie-z-czarnym-kakao

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem

piernikowa-pizza-z-serkiem-ricotta-owocami-i-miodem

Komentarze

gin 2017-03-24 17:57:10

Mmm, z czekoladą i miodem musiało smakować pysznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-03-28 21:19:12

Oj, smakowało 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.