Muffinki z czarnym kakao, ciemnym piwem, czekoladą i rodzynkami
Czarne babeczki możemy upiec w słoikach lub w formie na muffinki. Jeżeli zdecydujecie się na wersję w foremkach, zobaczcie, jak zrobić papierowe papilotki do muffinek
Wersja babeczek pieczonych w słoiku jest bardziej praktyczna w przeciwieństwie do wersji w foremkach. Ciasto zamknięte na gorąco w słoiku możemy przechowywać o wiele dłużej. Kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego, możemy sięgnąć do lodówki po słoik z babeczką.
Fajnym pomysłem jest również wykorzystanie takiej babeczki do warstwowego deseru. Otwieramy słoik i kruszymy drobno ciasto. Układamy w kilku słoikach/szklankach warstwy kremu, owoców i pokruszonego ciasta, podobnie jak: leśny mech w słoiku lub warstwowy deser z leśnym mchem, owocami, jogurtem
SKŁADNIKI
CIASTO
250 g mąki pszennej typ 500
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
25 g rodzynek
50 g ciemnej czekolady 70%
150 g cukru
150 g masła roztopionego i przestudzonego
3 jaja
250 ml ciemnego piwa
DODATKOWO
masło do smarowania słoików
KREM
230 g mascarpone
1 - 2 łyżki ciemnego kakao
250 ml śmietanki 30 - 36%
2 - 3 łyżki cukru pudru
owoce do przybrania
WYKONANIE
CIASTO
Masło roztapiamy i studzimy.
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy rodzynki i posiekaną czekoladę, mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy przestudzone masło i ciemne piwo, mieszamy.
Słoiki smarujemy od wewnątrz do 2/3 wysokości masłem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C
Suche składniki łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do słoików, do 2/3 wysokości, uważając aby krawędzie słoiczka utrzymać w czystości. Słoiki (bez nakrętek) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
Ostrożnie, w ochronnych rękawicach wyjmujemy słoiki z piekarnika i gorące od razu zamykamy. Ciasto studzimy w zamkniętych słoikach, przestudzone wstawiamy do lodówki.
Czarne babeczki upiekłam w słoikach typu WECK z gumką i sprężynkami. Możemy upiec ciasto w zwykłych słoikach, zamykanych zakrętką typu twist, z pewnością efekt będzie taki sam.
Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni (ponoć dłużej, ale tego nie sprawdziłam). Przed otwarciem upewnijmy się, że ciasto dobrze zachowało próżnię (powinniśmy usłyszeć przy otwieraniu charakterystyczne syczenie, podobnie jak w przypadku przetworów).
Babeczki możemy podać z kremem i owocami. Możemy je przed podaniem nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem, np. z alkoholem.
KREM
Mascarpone mieszamy dokładnie z kakao.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na krem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Całość chwilę ubijamy i wstawiamy do lodówki.
Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku?
Oto kilka praktycznych wskazówek:
- Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone).
- Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik.
- Ciasto pieczemy w słoikach bez pokrywki.
- Czas pieczenia zależy od pojemności słoików.
- Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić test suchego patyczka
- Słoiki powinniśmy szybko zamknąć, od razu po upieczeniu ciasta. Powstanie w środku próżnia i wówczas ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni.
- Podczas otwierania powinniśmy usłyszeć charakterystyczne syczenie, podobnie jak przy otwieraniu przetworów. Mamy wówczas pewność, że powstała próżnia i ciasto jest zdatne do spożycia.
Patrycja Reszko 2021-11-29 17:19:26
Wspaniale się prezentują!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-30 22:09:55
Dziękuję :)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.