Komosa ryżowa - quinoa - to zdrowy dodatek do dań zarówno na słodko, jak i na słono.
Quinoa zaliczana jest do żywności bogatej w składniki odżywcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Z ważniejszych możemy wyszczególnić jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Samo zdrowie! Dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej - ma niski indeks glikemiczny.
Jak wykorzystać komosę ryżową?
U nas, wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie.
Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży.
Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy!
Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych truskawek. Truskawki, lekko rozmrożone zmiksowałyśmy na mus, kilka pozostawiłyśmy do dekoracji. Warstwy komosy i truskawek przełamałyśmy orzeźwiającym jogurtem i słodkim syropem klonowym.
Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 200ml
Warstwy w kolejności:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej czarnej
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki musu z truskawek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ugotowanej komosy ryżowej czarnej
1 łyżeczka syropu klonowego
Deser dekorujemy truskawką i świeżym listkiem mięty.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.