Owocowo śmietankowe domowe lody. Tylko kilka składników: mango, marakuja, śmietanka, mascarpone, miód i sok z limony
Przygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko się zmiesza i zamrozi. Takie lody to gwarancja dobrego smaku i najwyższej jakości.
Należy pamiętać, że domowe lody mimo nawet posiadania maszyny trudno jest dobrze napowietrzyć, dlatego po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde. Warto więc, wyjąć je około 15 minut wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Będzie nam lepiej je nakładać i lekko rozmrożone lepiej smakują.
SKŁADNIKI
- 1 sztuka dojrzałego mango
- 2 sztuki marakui
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- sok z 1/2 limony
- Wykonanie
- Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera.
- Dodajemy pozostałe składniki pomijając marakuję, miksujemy do uzyskania kremowej, aksamitnej masy. W tym momencie możemy skosztować i ocenić czy masa na lody odpowiada naszemu podniebieniu. Możemy ją dokwasić sokiem z limony lub dosłodzić miodem.
- Do gotowej masy dodajemy miąższ z marakui i ręcznie mieszamy.
- Mieszaninę przelewamy do pojemnika maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji danego urządzenia.
- Gotowe lody przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
- Lody możemy również przygotować bez maszyny. Zmiksowaną i schłodzoną masę wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny chłodzenia, co około 30 minut powtórnie je miksujemy, aby nie wytworzyły się kryształki lodu, a masa była bardziej puszysta .*
Wówczas miąższ z marakui dodajemy po ostatnim miksowaniu.
*Porada Doroty Świątkowskiej - Moje wypieki - ja nie praktykowałam, mam maszynę...
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.