Domowe lody z mango i marakui

SKŁADNIKIKOMENTARZE

Owocowo śmietankowe domowe lody. Tylko kilka składników: mango, marakuja, śmietanka, mascarpone, miód i sok z limony

Przygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko się zmiesza i zamrozi. Takie lody to gwarancja dobrego smaku i najwyższej jakości.


Należy pamiętać, że domowe lody mimo nawet posiadania maszyny trudno jest dobrze napowietrzyć, dlatego po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde. Warto więc, wyjąć je około 15 minut wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Będzie nam lepiej je nakładać i lekko rozmrożone lepiej smakują.

SKŁADNIKI

  • 1 sztuka dojrzałego mango
  • 2 sztuki marakui
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • sok z 1/2 limony
  • Wykonanie
  1. Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera.
  2. Dodajemy pozostałe składniki pomijając marakuję, miksujemy do uzyskania kremowej, aksamitnej masy. W tym momencie możemy skosztować  i ocenić czy masa na lody odpowiada naszemu podniebieniu. Możemy ją dokwasić sokiem z limony lub dosłodzić miodem.
  3. Do gotowej masy  dodajemy miąższ z marakui i ręcznie mieszamy.
  4. Mieszaninę przelewamy do pojemnika maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji danego urządzenia.
  5. Gotowe lody przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
  6. Lody możemy również przygotować bez maszyny. Zmiksowaną i schłodzoną masę wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny chłodzenia, co około 30 minut powtórnie je miksujemy, aby nie wytworzyły się kryształki lodu, a masa była bardziej puszysta .*
    Wówczas miąższ z marakui dodajemy po ostatnim miksowaniu.

*Porada Doroty Świątkowskiej - Moje wypieki - ja nie praktykowałam, mam maszynę...

Zobacz również

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

waniliowy-krem-z-chrupiacymi-okruchami-morelami-i-wisniami

Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar

ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.