Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu potraw, zarówno deserów, jak i dań wytrawnych.
Wykonanie tego deseru jest banalnie proste i ma tę zaletę, że serek i syrop możemy przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce.
Figi nie są dostępne przez cały rok, więc śmiało możemy zastąpić je innymi owocami.
SKŁADNIKI dla 4 osób
Świeże figi - 4 duże lub 8 małych
RICOTTA
250 g serka ricotta
30 g białej czekolady
1 łyżka miodu
skórka otarta z 1/2 limony
SYROP
2 łyżki cukru
1 gwiazdka anyżu
100 ml wody
sok z 1/2 limony
WYKONANIE
RICOTTA
Białą czekoladę siekamy na drobne kawałki.
W misce mieszamy ricottę z miodem, dodajemy posiekaną czekoladę i otarta skórkę z limony, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
SYROP
Do małego rondelka wkładamy gwiazdkę anyżu, dodajemy cukier, sok z 1/2 limony i wodę. Gotujemy powoli, na małym ogniu, tak długo, aż płyn zredukuje się do połowy. Gotowy anyżowy syrop odstawiamy z ognia i studzimy.
SERWOWANIE
Na talerzu układamy figi, możemy je ponacinać lub podać w ćwiartkach lub plastrach. Za pomocą dwóch łyżek formujemy ze słodkiej ricotty podłużne kluseczki i układamy obok owoców. Całość polewamy anyżowym syropem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.