Ukryj menu

Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Delikatna ricotta z białą czekoladą, figami i anyżowym syropem.  Lekki, słodki deser o wyjątkowym smaku, idealny na eleganckie zakończenie posiłku

Jak zrobić prosty deser z ricotty?

Ricotta to miękki ser o łagodnym smaku, który świetnie sprawdza się w deserach. W połączeniu z białą czekoladą tworzy aksamitny krem, który doskonale komponuje się ze świeżymi figami i aromatycznym syropem anyżowym.

Czy figi można zastąpić innymi owocami?

Tak! Jeśli figi nie są dostępne, świetnie sprawdzą się morele, gruszki lub brzoskwinie. Deser można też przygotować wcześniej – ricotta i syrop dobrze przechowują się w lodówce, więc przed podaniem wystarczy tylko ułożyć składniki na talerzu.


SKŁADNIKI dla 4 osób

Krem ricotta

Syrop

WYKONANIE

Ricotta

  1. Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
  2. W misce wymieszaj mieszamy ricottę z miodem.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę i otarta skórkę z limony, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Syrop anyżowy

  1. Do małego rondelka wrzuć gwiazdkę anyżu, dodaj cukier, sok z 1/2 limony i wodę.
  2. Gotuj powoli, na małym ogniu, tak długo, aż płyn zredukuje się do połowy.
  3. Gotowy anyżowy syrop odstaw z ognia i ostudź.

Deser - propozycja podania

  1. Na talerzu układaj figi, możesz je ponacinać lub podać w ćwiartkach lub plastrach.
  2. Za pomocą dwóch łyżek uformuj ze słodkiej ricotty podłużne kluseczki i układaj obok owoców.
  3. Całość polej anyżowym syropem.
  4. Serwuj od razu.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy można zastąpić syrop anyżowy innym dodatkiem?

Tak, jeśli nie przepadasz za anyżem, możesz przygotować syrop waniliowy, cynamonowy lub cytrusowy. Wystarczy zamienić anyż na laskę wanilii, cynamon lub więcej skórki cytrusowej.

Jak podać ten deser w innej formie?

Zamiast klasycznej wersji na talerzu możesz przygotować deser w pucharkach, układając warstwowo figi, krem ricotta i polewając całość syropem. Inną opcją jest wykorzystanie tego kremu jako nadzienia do naleśników lub tostów francuskich.

Czy deser można przygotować wcześniej?

Tak, krem ricotta i syrop można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Natomiast figi najlepiej kroić i układać tuż przed podaniem, aby zachowały świeżość i soczystość.

Jakie inne owoce pasują do tego deseru?

Jeśli nie masz fig, świetnym zamiennikiem będą pieczone gruszki, karmelizowane brzoskwinie lub świeże morele. Każdy z tych owoców dobrze komponuje się z kremem ricotta i syropem.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Carpaccio owocowe z musem z awokado i ricotty

carpaccio-owocowe-z-musem-z-awokado-i-ricotty

Domowe śmietankowe lody z mango i marakui

domowe-lody-z-mango-i-marakui

Galette z ricottą i jabłkami z żurawiną

galette-z-ricotta-i-jablkami-z-zurawina

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.