Carpaccio z mandarynek i kiwi. Owocowa sałatka z kremem z awokado i riccotty, z miodem i pistacjami
Mus z awokado i ricotty warto przygotować około 1 - 2 godzin przed podaniem. Awokado powoduje, mimo dodatku soku z cytryny, że po kilku godzinach mus lekko ciemnieje na powierzchni. Nie zmienia to smaku deseru, ale wygląd trochę tak.
Owoce obieramy i kroimy tuż przed podaniem. Do deseru oprócz kiwi i mandarynek możemy wykorzystać inne ulubione owoce.
SKŁADNIKI
MUS
CARPACCIO
WYKONANIE
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Miąższ miksujemy z 3 łyżkami soku z cytryny i z cukrem, pod koniec dodajemy ricottę i żelatynę. W drugiej misce ubijamy krem ze śmietany i delikatnie mieszamy z musem z awokado. Przelewamy do salaterki i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzach rozkładamy plasterki obranych kiwi i mandarynek, skrapiamy sosem z miodu, posypujemy posiekanymi pistacjami. Na wierzch układamy porcje musu z awokado.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.