
Mus z awokado i ricotty warto przygotować około 1 - 2 godzin przed podaniem. Awokado powoduje, mimo dodatku soku z cytryny, że po kilku godzinach mus lekko ciemnieje na powierzchni. Nie zmienia to smaku deseru, ale wygląd trochę tak.
Owoce obieramy i kroimy tuż przed podaniem. Do deseru oprócz kiwi i mandarynek możemy wykorzystać inne ulubione owoce.
SKŁADNIKI
MUS
2 dojrzałe awokado
3 łyżki soku z cytryny
70 g cukru
100 g ricotty
125 g śmietanki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
2 - 3 łyżki gorącej wody
CARPACCIO
kiwi
mandarynki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
pistacje lub inne posiekane orzechy
WYKONANIE
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Miąższ miksujemy z 3 łyżkami soku z cytryny i z cukrem, pod koniec dodajemy ricottę i żelatynę. W drugiej misce ubijamy krem ze śmietany i delikatnie mieszamy z musem z awokado. Przelewamy do salaterki i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzach rozkładamy plasterki obranych kiwi i mandarynek, skrapiamy sosem z miodu, posypujemy posiekanymi pistacjami. Na wierzch układamy porcje musu z awokado.
Smacznego!
Zobacz również
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem

Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem

Leśny mech w słoiku

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.