Mascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie - pyszny, łatwy i szybki deser
Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W tym sezonie żądzą w mojej kuchni letnie, pyszne i łatwe desery Nigela. Trochę przerobiłam ten przepis , ale nie dlatego, że chciałam wcisnąć przysłowiowe pięć groszy, ale dlatego, że tylko takie produkty miałam akurat pod ręką.

Pojawiła się Hanka i zarządziła... ciocia, zróbmy jakiś nowy deser. Lubię, jak mnie odwiedza, bo motywuje mnie do działania w kuchni, a sama przy okazji uczy się wielu nowych rzeczy. Poszperałyśmy więc w lodówce, szafkach, książkach i ... tadam, taki pyszny deser polecamy!

SKŁADNIKI na 2 porcje
- 4 morele
- 10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
- 30 g kruchych maślanych herbatników
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 mascarpone
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
- 100 g wiśni, mogą być mrożone
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE
- Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem. Nie za długo, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
- Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna. Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami. Delikatnie mieszamy, tak by się wszystko połączyło.
- Morele nacinamy i wyrzucamy pestki. Na każdym talerzu układamy połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polewamy wiśniami w syropie.
Smacznego!
Tagi
moreleowoce lataszybki deserłatwy deserprzepis Nigela Slaterakrem z mascarponesezon na wiśnieherbatnikiZobacz również
Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

Śliwki pod chrupiącą skorupką z orzechami laskowymi

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

CookUp 2020-08-29 22:07:13
Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie - zresztą jak wszystkie Twoje dania! :) Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 01:57:36
To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.