Jogurtowe babeczki z kumkwatami i makiem. Muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem.
Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką.
Słodko - kwaśno - gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe...
Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców.
Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur.
Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Masło rozpuść i ostudź.
- Kumkwaty umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Pozbądź się pestek.
- Najładniejsze plasterki odłóż do dekoracji, na każdą babeczkę po trzy sztuki.
- Pozostałe możemy pokroić drobniej, ale nie jest to konieczne.
- W jednej misce wymieszaj ze sobą jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier.
- W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
- Suche składniki połącz z masą jogurtową, dodaj kumkwaty i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami.
- Gotową mieszanką wypełnij foremki do 2/3 wysokości.
- Na wierzchu każdej ułóż po trzy plasterki kumkwatów.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C.
- Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone babeczki posyp cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Inne przepisy z kumkwatem?
Polecam również inne przepisy z kumkwatami: Kandyzowane kumkwaty oraz Zielony koktajl z kumkwatów i szpinaku
Łukasz 2018-02-28 20:46:38
Bardzo smakowity pomysł! Zawsze mam problem z zastosowaniem kumkwatów w kuchni. Zwykle lądują na ciastach jako dekoracja, ale te babeczki muszą być pyszne.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-03-07 23:41:04
Bardzo pyszne 🙂 chyba, że... ktoś nie lubi kumkwatów 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.