Ukryj menu

Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Jogurtowe babeczki z kumkwatami i makiem. Muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem.

Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką.

Słodko - kwaśno - gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe...
Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców.

Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur.

Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Kumkwaty umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Pozbądź się pestek.
  4. Najładniejsze plasterki odłóż do dekoracji, na każdą babeczkę po trzy sztuki.
  5. Pozostałe możemy pokroić drobniej, ale nie jest to konieczne.
  6. W jednej misce wymieszaj ze sobą jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier.
  7. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
  8. Suche składniki połącz z masą jogurtową, dodaj kumkwaty i delikatnie wymieszaj.
  9. Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami.
  10. Gotową mieszanką wypełnij foremki do 2/3 wysokości.
  11. Na wierzchu każdej ułóż po trzy plasterki kumkwatów.
  12. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C.
  13. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  14. Ostudzone babeczki posyp cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Inne przepisy z kumkwatem?

Polecam również inne przepisy z kumkwatami: Kandyzowane kumkwaty oraz Zielony koktajl z kumkwatów i szpinaku

JAK ZROBIĆ PAPILOTKI DO MUFFINEK?

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Komentarze

Łukasz 2018-02-28 20:46:38

Bardzo smakowity pomysł! Zawsze mam problem z zastosowaniem kumkwatów w kuchni. Zwykle lądują na ciastach jako dekoracja, ale te babeczki muszą być pyszne.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-03-07 23:41:04

Bardzo pyszne 🙂 chyba, że... ktoś nie lubi kumkwatów 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.