Jogurtowe babeczki z kumkwatami i makiem
Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką.
Słodko - kwaśno - gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe...
Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców.
Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur.
Polecam również inne przepisy z kumkwatami:
Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Masło roztapiamy i studzimy.
Kumkwaty dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pozbywamy się pestek, odkładamy najładniejsze plasterki do dekoracji, na każdą babeczkę po trzy sztuki. Pozostałe możemy pokroić drobniej, ale nie jest to konieczne.
W jednej misce mieszamy ze sobą : jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
Suche składniki łączymy z masą jogurtową, dodajemy rozdrobnione kumkwaty i delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
Jak zrobić papilotki do muffinek?
Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po trzy plasterki kumkwatów i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Łukasz 2018-02-28 20:46:38
Bardzo smakowity pomysł! Zawsze mam problem z zastosowaniem kumkwatów w kuchni. Zwykle lądują na ciastach jako dekoracja, ale te babeczki muszą być pyszne.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-03-07 23:41:04
Bardzo pyszne 🙂 chyba, że... ktoś nie lubi kumkwatów 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.