Jogurtowe babeczki z kumkwatami i makiem

Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką.


Słodko - kwaśno - gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe...
Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców.

Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur.

Polecam również inne przepisy z kumkwatami:

Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek.

SKŁADNIKI

250 g mąki

100 g cukru

20 g maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

150 g kumkwatów

150 ml jogurtu naturalnego

50 ml soku z pomarańczy

3 jaja

100 g masła

cukier puder do obsypania

WYKONANIE

Masło roztapiamy i studzimy.

Kumkwaty dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pozbywamy się pestek, odkładamy najładniejsze plasterki do dekoracji, na każdą babeczkę po trzy sztuki. Pozostałe możemy pokroić drobniej, ale nie jest to konieczne.

W jednej misce mieszamy ze sobą : jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.

Suche składniki łączymy z masą jogurtową, dodajemy rozdrobnione kumkwaty i delikatnie mieszamy.

Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.

Jak zrobić papilotki do muffinek?

Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po trzy plasterki kumkwatów i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również

Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą

jogurtowe-babeczki-muffiny-z-czarnymi-porzeczkami-i-mieta

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Muffiny z awokado. Babeczki awokado - limona - pistacje

muffiny-z-awokado-limona-i-pistacje

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

cytrynowe-gofry-z-makiem-z-sosem-z-jezyn-i-syropu-klonowego

Komentarze

Łukasz 2018-02-28 20:46:38

Bardzo smakowity pomysł! Zawsze mam problem z zastosowaniem kumkwatów w kuchni. Zwykle lądują na ciastach jako dekoracja, ale te babeczki muszą być pyszne.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-03-07 23:41:04

Bardzo pyszne 🙂 chyba, że... ktoś nie lubi kumkwatów 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.