
Zielony koktajl to bomba witamin i składników mineralnych. Zawarte w tym koktajlu owoce i szpinak to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność.
Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój na początku miksowania wlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą.
Składniki
100 g świeżego szpinaku
50 g kumkwatów
1/2 awokado
200 ml wody + 200 ml wody
szklanka kostek lodu
100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy)
Wykonanie
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy, 3 sekundy miksujemy i … na zdrowie!
Takie koktajle zawsze są pyszna. Zrobię go w wyciskarce, bez dodawania wody.
Pyszne i zdrowe!
Bardzo lubię koktajle. Taki zielony ma dodatkowo działanie terapeutyczne – koi wzrok .
Oooo, tak! Ładnie Aniu to ujęłaś, zielony daje ukojenie, bo to kolor nadziei 🙂