Zielony koktajl to bomba witamin i składników mineralnych. Zawarte w tym koktajlu owoce i szpinak to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność.

Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój na początku miksowania wlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą.

Składniki

100 g świeżego szpinaku

50 g kumkwatów

1/2 awokado

200 ml wody + 200 ml wody

szklanka kostek lodu

100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy)

Wykonanie

Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody.  Całość miksujemy na gładki koktajl.  Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy,  3 sekundy miksujemy i ... na zdrowie!

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Koktajl wiśnie, grejpfrut i natka marchewki

koktajl-wisnie-grejpfrut-i-natka-marchewki

Koktajl z grejpfrutem, jarmużem i burakiem

koktajl-z-grejpfrutem-jarmuzem-i-burakiem

Zielony koktajl z jarmużem, pomarańczami, imbirem oraz nasionami konopi

zielony-koktajl-z-jarmuzem-pomaranczami-imbirem-oraz-nasionami-konopi

Suszony pigwowiec japoński

suszony-pigwowiec-japonski

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-19 21:02:24

Takie koktajle zawsze są pyszna. Zrobię go w wyciskarce, bez dodawania wody.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-19 21:25:50

Pyszne i zdrowe!

Odpowiedz

Anna 2020-03-19 21:25:47

Bardzo lubię koktajle. Taki zielony ma dodatkowo działanie terapeutyczne - koi wzrok .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-19 21:32:04

Oooo, tak! Ładnie Aniu to ujęłaś, zielony daje ukojenie, bo to kolor nadziei 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.