Doughnuts z piekarnika, czyli pieczone pączki z dziurką z jagodową glazurą. Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem
Pieczone donuty zwieńczone przepiękną i smaczną owocową glazurą. To świetny pomysł na wyśmienity i szybki deser na każdą okazję.
Jak przygotować szybki deser, czyli pieczone donuty z pysznym borówkowym lukrem, które zachwycą wszystkich gości swoim niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowym wyglądem?
Pieczone donuty z pysznym borówkowym lukrem to szybki w przygotowaniu deser, który zapewne zachwyci wszystkich gości. Dodatek jagodowej glazury z borówek nadaje ciastkom nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także wyjątkowego wyglądu. Czekoladowe donuty to wypiek idealny na każdą okazję. Smak i wygląd donutów sprawią, że każde spotkanie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.
SKŁADNIKI na 12 donutów
Ciasto na donuty
- 160 g mąki typ 500
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka sody
- 20 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- skórka otarta z pomarańczy
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 100 ml mleka kokosowego
- 30 ml oleju
- 2 jaja
Jagodowa glazura - lukier borówkowy
- 70 g borówek amerykańskich lub jagód, świeżych lub mrożonych
- 150 g cukru pudru
WYKONANIE
Ciasto na donuty
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C.
- Foremki na donuty smarujemy cienko olejem.
- W jednej misce mieszamy dokładanie mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól.
- W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi mleko kokosowe, olej i jajka.
- Do suchych składników dodajemy mokre i otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy do połączenia.
- Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości.
- Bardzo pomocny przy porcjowaniu ciasta jest worek cukierniczy.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 5 minut w foremkach, następnie ostrożnie przekładamy ciastka na kartkę, studzimy.
Jagodowa glazura - lukier z borówek
- Borówki lub jagody gotujemy w rondelku, na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Miksujemy lub przecieramy przez sitko, studzimy.
- Do małej miski, takiej, w której zmieści się donut wsypujemy cukier puder.
- Dodajemy 2 - 3 łyżki musu jagodowego i mieszamy, aby powstał gęsty, lekko lejący lukier.
- Jeżeli jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę musu, jeżeli za rzadki, cukru pudru.
- Zanurzamy po jednym ciastku, górą do dołu w jagodowej glazurze.
- Odwracamy i układamy na kratce, aby glazura stężała.
- Gdy glazura jest jeszcze mokra możemy posypać ciastka ulubionymi dodatkami, wiórkami kokosowymi, orzechami, cukierkową lub czekoladową posypką.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Aby przygotować pieczone donuty potrzebujesz specjalnej foremki.
- Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby z tego samego przepisu zrobić małe babeczki, czyli muffinki.
- Jagodową glazurę, czyli kolorowy owocowy lukier możesz przygotować z czarnych jagód lub borówek amerykańskich.
- Owoce do glazury mogą być świeże lub mrożone
Marzena 2022-05-27 20:52:10
Wyglądają obłędnie🙂 Muszę zakupić formę koniecznie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-27 20:54:02
To moje nowe foremki, silikonowe 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.