Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

Doughnuts z piekarnika, czyli pieczone pączki z dziurką z jagodową glazurą. Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

Pieczone donuty zwieńczone przepiękną i smaczną owocową glazurą.  To świetny pomysł na wyśmienity i szybki deser na każdą okazję.

Jak przygotować szybki deser, czyli pieczone donuty z pysznym borówkowym lukrem, które zachwycą wszystkich gości swoim niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowym wyglądem?

Pieczone donuty z pysznym borówkowym lukrem to szybki w przygotowaniu deser, który zapewne zachwyci wszystkich gości. Dodatek jagodowej glazury z borówek nadaje ciastkom nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także wyjątkowego wyglądu. Czekoladowe donuty to wypiek idealny na każdą okazję. Smak i wygląd donutów sprawią, że każde spotkanie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.

Pieczone czekoladowe donuty z jagodową glazurą

SKŁADNIKI na 12 donutów

Ciasto na donuty

  • 160 g mąki typ 500
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna łyżeczka sody
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 30 ml oleju
  • 2 jaja

Jagodowa glazura - lukier borówkowy

  • 70 g borówek amerykańskich lub jagód, świeżych lub mrożonych
  • 150 g cukru pudru

WYKONANIE

Ciasto na donuty

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C.
  2. Foremki na donuty smarujemy cienko olejem.
  3. W jednej misce mieszamy dokładanie mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól.
  4. W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi mleko kokosowe, olej i jajka.
  5. Do suchych składników dodajemy mokre i otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy do połączenia.
  6. Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości.
  7. Bardzo pomocny przy porcjowaniu ciasta jest worek cukierniczy.  
  8. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez około  15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 5 minut w foremkach, następnie ostrożnie  przekładamy ciastka na kartkę, studzimy.

Jagodowa glazura - lukier z borówek

  1. Borówki lub jagody gotujemy w rondelku, na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  2. Miksujemy lub przecieramy przez sitko, studzimy.
  3. Do małej miski, takiej, w której zmieści się donut wsypujemy cukier puder.
  4. Dodajemy 2 - 3 łyżki musu jagodowego i mieszamy, aby powstał gęsty, lekko lejący lukier.
  5. Jeżeli jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę musu, jeżeli za rzadki, cukru pudru.
  6. Zanurzamy po jednym ciastku, górą do dołu w jagodowej glazurze.
  7. Odwracamy i układamy na kratce, aby glazura stężała.
  8. Gdy glazura jest jeszcze mokra możemy posypać ciastka ulubionymi dodatkami, wiórkami kokosowymi, orzechami, cukierkową lub czekoladową posypką.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Aby przygotować pieczone donuty potrzebujesz specjalnej foremki.
  • Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby z tego samego przepisu zrobić małe babeczki, czyli muffinki.
  • Jagodową glazurę, czyli kolorowy owocowy lukier możesz przygotować z czarnych jagód lub borówek amerykańskich.
  • Owoce do glazury mogą być świeże lub mrożone

Zobacz również

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Muffinki z awokado. Babeczki awokado - limona - pistacje

muffiny-z-awokado-limona-i-pistacje

5 Wyjątkowych Deserów Kawowych. Przepisy na Tiramisu, Affogato, Trufle, Crème Brûlée i Babeczki

5-wyjatkowych-deserow-kawowych-przepisy-na-tiramisu-affogato-trufle-creme-brulee-i-babeczki

Komentarze

Marzena 2022-05-27 20:52:10

Wyglądają obłędnie🙂 Muszę zakupić formę koniecznie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-27 20:54:02

To moje nowe foremki, silikonowe 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.