Doughnuts z piekarnika, czyli pieczone pączki z dziurką z borówkową glazurą
Pieczone donuty zwieńczone przepiękną i smaczną owocową glazurą. To świetny pomysł na wyśmienity i szybki deser na każdą okazję.
Aby przygotować pieczone donuty potrzebujemy specjalnej foremki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby z tego samego przepisu zrobić małe babeczki, czyli muffinki.
SKŁADNIKI na 12 donutów
CIASTO
- 160 g mąki typ 500
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka sody
- 20 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- skórka otarta z pomarańczy
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 100 ml mleka kokosowego
- 30 ml oleju
- 2 jaja
JAGODOWA GLAZURA
- 70 g borówek amerykańskich lub jagód, świeżych lub mrożonych
- 150 g cukru pudru
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Foremki na donuty smarujemy cienko olejem.
- Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy dokładanie mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól. W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi mleko kokosowe, olej i jajka. Do suchych składników dodajemy mokre i otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy do połączenia.
- Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości. Bardzo pomocny przy porcjowaniu ciasta jest worek cukierniczy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 5 minut w foremkach, następnie ostrożnie przekładamy ciastka na kartkę, studzimy.
- Przygotowujemy owocowy lukier. Borówki lub jagody gotujemy w rondelku, na wolnym ogniu przez około 10 minut. Miksujemy lub przecieramy przez sitko, studzimy. Do małej miski, takiej, w której zmieści się donut wsypujemy cukier puder. Dodajemy 2 - 3 łyżki musu jagodowego i mieszamy, aby powstał gęsty, lekko lejący lukier. Jeżeli jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę musu, jeżeli za rzadki, cukru pudru.
- Zanurzamy po jednym ciastku, górą do dołu w jagodowej glazurze. Odwracamy i układamy na kratce, aby glazura stężała. Gdy glazura jest jeszcze mokra możemy posypać ciastka ulubionymi dodatkami, wiórkami kokosowymi, orzechami, cukierkową lub czekoladową posypką.
Marzena 2022-05-27 20:52:10
Wyglądają obłędnie🙂 Muszę zakupić formę koniecznie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-27 20:54:02
To moje nowe foremki, silikonowe 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.