Doughnuts z piekarnika, czyli pieczone pączki z dziurką z borówkową glazurą

Pieczone donuty zwieńczone przepiękną i smaczną owocową glazurą.  To świetny pomysł na wyśmienity i szybki deser na każdą okazję.

Pieczone czekoladowe donuty z jagodową glazurą

Aby przygotować pieczone donuty potrzebujemy specjalnej foremki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby z tego samego przepisu zrobić małe babeczki, czyli muffinki.

SKŁADNIKI na 12 donutów

CIASTO

  • 160 g mąki typ 500
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna łyżeczka sody
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 30 ml oleju
  • 2 jaja

JAGODOWA GLAZURA

  • 70 g borówek amerykańskich lub jagód, świeżych lub mrożonych
  • 150 g cukru pudru
>WYKONANIE
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Foremki na donuty smarujemy cienko olejem.
  2. Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy dokładanie mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól. W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi mleko kokosowe, olej i jajka. Do suchych składników dodajemy mokre i otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy do połączenia.
  3. Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości. Bardzo pomocny przy porcjowaniu ciasta jest worek cukierniczy.  Pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez około  15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 5 minut w foremkach, następnie ostrożnie  przekładamy ciastka na kartkę, studzimy.
  4. Przygotowujemy owocowy lukier. Borówki lub jagody gotujemy w rondelku, na wolnym ogniu przez około 10 minut. Miksujemy lub przecieramy przez sitko, studzimy. Do małej miski, takiej, w której zmieści się donut wsypujemy cukier puder. Dodajemy 2 - 3 łyżki musu jagodowego i mieszamy, aby powstał gęsty, lekko lejący lukier. Jeżeli jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę musu, jeżeli za rzadki, cukru pudru.
  5. Zanurzamy po jednym ciastku, górą do dołu w jagodowej glazurze. Odwracamy i układamy na kratce, aby glazura stężała. Gdy glazura jest jeszcze mokra możemy posypać ciastka ulubionymi dodatkami, wiórkami kokosowymi, orzechami, cukierkową  lub czekoladową posypką.

Zobacz również

Muffiny z awokado. Babeczki awokado - limona - pistacje

muffiny-z-awokado-limona-i-pistacje

Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą

jogurtowe-babeczki-muffiny-z-czarnymi-porzeczkami-i-mieta

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Komentarze

Marzena 2022-05-27 20:52:10

Wyglądają obłędnie🙂 Muszę zakupić formę koniecznie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-27 20:54:02

To moje nowe foremki, silikonowe 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.