Parzone ciasto ptysiowe – eklery nadziane kremem matcha i owocami

Co możemy przygotować  z ciasta parzonego? To bardzo uniwersalne ciasto, możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko parzone ptysiowe ciasto przed pieczeniem przełożymy do rękawa cukierniczego, dobierzemy odpowiednią końcówkę (lub nie) i ... ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów.

Świetnym pomysłem na wykorzystanie ciasta parzonego jest przepis na ptysie z sałatką


Tym razem proponuję eklery z kremem ze śmietany i serka ricotta z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Matchę, jeżeli nie lubicie można pominąć. Krem przechowuję w lodówce, a eklery nadziewam  tuż przed podaniem. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.

SKŁADNIKI

CIASTO

150 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej

3 - 4 jajka

80 g masła

125 ml wody

125 ml mleka

szczypta soli

KREM

250 g serka ricotta

250 ml śmietanki 30%

100 g cukru pudru

sok z 1 limonki

1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku

DODATKI

maliny

borówki amerykańskie

cukier puder

WYKONANIE

CIASTO

Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną , zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie, i zacznie odstawiać od ścianek garnka.  Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając.  Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery.

Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

KREM

Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.  W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

EKLERY

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Przekrojone eklery wypełniamy zielonym kremem i dekorujemy owocami. Przykrywamy "czapeczkami" i  obficie posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz również

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Szklanki śniadaniowe - Quinoa - Ananas - Kiwi - Masło orzechowe - Borówki - Jogurt

szklanki-sniadaniowe-quinoa-ananas-kiwi-maslo-orzechowe-borowki-jogurt

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka

babeczki-czekoladowe-z-buraczkiem-mascarpone-i-pudrem-z-buraka

Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

poduszeczki-z-ciasta-na-chrust-z-przepisu-maryi-ochorowicz-monatowej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.