Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy. Parzone ciasto ptysiowe – ptysie nadziane kremem matcha i owocami
Co możemy przygotować z ciasta parzonego? To bardzo uniwersalne ciasto, możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko że parzone ptysiowe ciasto przed pieczeniem przełożymy do rękawa cukierniczego, dobierzemy odpowiednią tylkę (lub nie) i ... ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 150 g mąki tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 - 4 jajka
- 80 g masła
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka ricotta
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku
Dodatki
- maliny
- borówki amerykańskie
- cukier puder
WYKONANIE
- Przygotowujemy ciasto.
- Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli.
- Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka.
- Ciasto studzimy i przekładamy do miksera.
- Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając.
- Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery.
- Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
- Przygotowujemy krem.
- Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Przekrojone eklery wypełniamy zielonym kremem i dekorujemy owocami.
- Przykrywamy czapeczkami i obficie posypujemy cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Świetnym pomysłem na wykorzystanie ciasta parzonego jest przepis na ptysie z sałatką
- Moja propozycja to eklery z kremem ze śmietany i serka ricotta z dodatkiem zielonej herbaty matcha.
- Jeżeli nie lubicie matchy możecie ją pominąć.
- Krem przechowuję w lodówce, a eklery nadziewam tuż przed podaniem.
- Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.