Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy. Parzone ciasto ptysiowe – ptysie nadziane kremem matcha i owocami

Co możemy przygotować z ciasta parzonego? To bardzo uniwersalne ciasto, możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko że parzone ptysiowe ciasto przed pieczeniem przełożymy do rękawa cukierniczego, dobierzemy odpowiednią tylkę (lub nie) i ... ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów.


SKŁADNIKI

Ciasto

Krem

Dodatki

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy ciasto.
  2. Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli.
  3. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka.
  4. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera.
  5. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając.
  6. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery.
  7. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  8. Przygotowujemy krem.
  9. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  10. W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.
  11. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  12. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  13. Przekrojone eklery wypełniamy zielonym kremem i dekorujemy owocami.
  14. Przykrywamy czapeczkami i obficie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Świetnym pomysłem na wykorzystanie ciasta parzonego jest przepis na ptysie z sałatką
  • Moja propozycja to eklery z kremem ze śmietany i serka ricotta z dodatkiem zielonej herbaty matcha.
  • Jeżeli nie lubicie matchy możecie ją pominąć.
  • Krem przechowuję w lodówce, a eklery nadziewam tuż przed podaniem.
  • Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Leśny mech, runo leśne - szpinakowe ciasto z owocami

lesny-mech-runo-lesne-z-owocami-lesnymi-z-kremem-z-ricotty-i-smietanki

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i kremem z mascarpone i ricotty

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami

cynamonowa-beza-z-bita-smietana-z-ricotta-i-pomaranczami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.