Wytrawna wielkanocna przekąska - sałatka w ptysiach

Co można zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.


Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania.


Polecam z ciasta parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki  Leśne skarby. Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy sałatką, albo pozwalamy biesiadnikom przy stole samodzielnie przygotować sobie przekąskę. Taka sałatka to fajny pomysł na jajeczne danie na wielkanocnym stole.


Składniki

PTYSIE

200 g mąki

250 ml wody

100 g masła

4 jaja

szczypta soli

SAŁATKA

5 jajek

200 g twarogu półtłustego

1 - 2 szalotki lub czerwona cebula

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 - 2 łyżki majonezu

słoik marynowanych grzybów (około 120 g grzybów po odsączeniu z zalewy) - u mnie to podgrzybki marynowane Leśne skarby

po łyżce siekanego świeżego koperku i szczypiorku

sól, pieprz


Wykonanie

PTYSIE

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.  Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Wbijamy pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym dodaniu .  Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta.  Pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.  Studzimy na kratce.

SAŁATKA

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Obraną szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marynowane podgrzybki dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy  delikatnie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy sałatką.


Smacznego!

Zobacz również

Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach - wiosenna sałatka

jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-31 12:35:01

Nie próbowałam dotychczas łączyć grzybów z twarogiem, chociaż może to być ciekawe doświadczenie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 00:44:39

Marynowane grzyby z jajkiem, twarogiem i majonezem bardzo smacznie się komponują 🙂

Odpowiedz

Marzena 2020-04-02 13:56:00

Cudna propozycja, a ptysiowe koszyczki zgapię od Ciebie. Myślę, że zaskoczę mile rodzinkę ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:38:13

Bardzo ciekawa jestem co "wrzucisz" do swoich ptysiowych koszyczków 🙂

Odpowiedz

Biała 2020-03-31 14:05:51

Bardzo ciekawe połączenie sera białego i marynowanych grzybów. Idą święta więc na pewno pozwolę sobie wykorzystać pomysł.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 00:42:16

Polecam, ta sałatka jest bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-04-01 11:35:57

Nigdy nie jadłam ptysiów w takim wydaniu. Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko komponuje, bo wygląda obłędnie. W szczególności, że połączenie jest na prawdę niecodzienne. Muszę wypróbować Twojego przepisu i tyle :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 20:00:53

Polecam, ptysie z sałatką smakują wybornie 🙂

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-04-01 17:02:27

Ptysie zazwyczaj jadałam na słodko, ale w sumie, jak teraz pomyślałam, ciasto jest neutralne, nawet bardzo, pomysł masz doskonały! Wygląda cudnie, i tak jak teraz pomyślałam, to właściwie nieograniczone pole do popisu - inwencja autorska niesamowita! NIESAMOWITA jest twoja kreatywność!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:59:16

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-04-01 17:16:43

Bardzo fajny pomysł, super połączenie grzybów z twarogiem... zaskakujące. Koniecznie do wypróbowania :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:56:19

Twaróg, jaja i marynowane grzybki całkiem, całkiem dobrze razem smakują 😉

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2020-04-02 14:53:53

Przepiękne i na pewno pyszne! 😍 uwielbiam takie niecodzienne podanie codziennych potraw 😊

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:52

Bardzo pysznie 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-04-01 19:44:43

Ptysie uwielbiam od dziecka ale zawsze jadłam je na słodko, a takich jak proponujesz jeszcze nie miałam okazji jeść i powiem szczerze nawet bym chyba na to nie wpadła żeby zrobić je inaczej. Taki farsz bardzo mi się podoba i jestem skłonna takie zrobić :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:55:12

To bardzo uniwersalne ciasto, polecam 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-04-01 21:17:37

Ciekawe jak smakuje twaróg z grzybami z marynaty...Nigdy nie próbowałam. Intrygujące połączenie!
W moim rodzinnym domu były zawsze mini ptysie z jajkiem i szynką, z łososiem, i z pieczarkami.
Sięgaliśmy po nie bez umiaru. Były przepyszne!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:36

Grzyby z marynaty zastępują w sałatce kiszone lub marynowane ogórki, więc jest to ten kwaśny element w daniu 😉

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-04-01 22:30:12

Wróciłam po przepis, jednak zaryzykuję :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:08:27

Olu, namawiam 😉

Odpowiedz

AniaM. 2020-04-01 22:57:16

Świetny pomysł na wytrawne ptysie! Na pewno zrobię, tylko bez grzybków marnowanych. Dziękuję za super podpowiedź na danie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:59

Smacznego 🙂

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-04-02 08:23:19

Zakochałam się w tych ptysiach, jakie one muszą być smaczne :) wyglądają obłędnie. Bardzo mnie intryguje połączenie jajka, twarożku, majonezu i grzybków. Musze przepis wypróbować, choć obawiam się, że mi tak piękne nie wyjdą :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 12:40:50

Nie muszą być piękne 😉 wiadomo, do zdjęcia wybrałam najładniejszego ptysia 🙂

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-04-02 16:33:57

Z grzybkami nie jadłam.. Chętnie spróbuję!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:27

Polecam, smacznego!

Odpowiedz

Ewelina 2020-04-03 07:57:19

Rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę dla gości. Na pewno będą zaskoczeni takim połączeniem i bardzo ładnie to wygląda.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-03 12:17:19

tak, zaskoczenie jest 🙂

Odpowiedz

Joanna 2022-04-08 09:10:34

Witam,

wygląda super., a ja mam inne pytanie. Kiedy mogę przygotować, upiec ptysie przed podaniem? Chodzi o to, że np. jeśli chcę to zrobić na śniadanie wielkanocne, to czy mogę upiec je wcześniej w sobotę, a nadziać w niedzielę?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-04-08 16:39:52

Tak, jak najbardziej. Często tak robię. Ważne, żeby nadziać ptysie tuż przed podaniem i najlepiej tyle i jesteśmy w stanie zjeść. W poniedziałek podamy kolejną porcję 😉

Odpowiedz

Joanna 2022-04-08 17:41:49

dziękuję bardzo, a ile wychodzi ptysiów z podanych proporcji?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-04-11 22:07:36

Nie liczyłam... to zależy, jak duże będą ptysie

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.