
Co można zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania.

Polecam z ciasta parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki Leśne skarby. Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy sałatką, albo pozwalamy biesiadnikom przy stole samodzielnie przygotować sobie przekąskę. Taka sałatka to fajny pomysł na jajeczne danie na wielkanocnym stole.

Składniki
PTYSIE
200 g mąki
250 ml wody
100 g masła
4 jaja
szczypta soli
SAŁATKA
5 jajek
200 g twarogu półtłustego
1 – 2 szalotki lub czerwona cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 – 2 łyżki majonezu
słoik marynowanych grzybów (około 120 g grzybów po odsączeniu z zalewy) – u mnie to podgrzybki marynowane Leśne skarby
po łyżce siekanego świeżego koperku i szczypiorku
sól, pieprz

Wykonanie
PTYSIE
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Wbijamy pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym dodaniu . Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta. Pieczemy 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Studzimy na kratce.
SAŁATKA
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Obraną szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marynowane podgrzybki dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy delikatnie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy sałatką.

Smacznego!
Nie próbowałam dotychczas łączyć grzybów z twarogiem, chociaż może to być ciekawe doświadczenie
Marynowane grzyby z jajkiem, twarogiem i majonezem bardzo smacznie się komponują 🙂
Cudna propozycja, a ptysiowe koszyczki zgapię od Ciebie. Myślę, że zaskoczę mile rodzinkę ☺️
Bardzo ciekawa jestem co “wrzucisz” do swoich ptysiowych koszyczków 🙂
Bardzo ciekawe połączenie sera białego i marynowanych grzybów. Idą święta więc na pewno pozwolę sobie wykorzystać pomysł.
Polecam, ta sałatka jest bardzo smaczna 🙂
Nigdy nie jadłam ptysiów w takim wydaniu. Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko komponuje, bo wygląda obłędnie. W szczególności, że połączenie jest na prawdę niecodzienne. Muszę wypróbować Twojego przepisu i tyle 🙂
Polecam, ptysie z sałatką smakują wybornie 🙂
Ptysie zazwyczaj jadałam na słodko, ale w sumie, jak teraz pomyślałam, ciasto jest neutralne, nawet bardzo, pomysł masz doskonały! Wygląda cudnie, i tak jak teraz pomyślałam, to właściwie nieograniczone pole do popisu – inwencja autorska niesamowita! NIESAMOWITA jest twoja kreatywność!
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny pomysł, super połączenie grzybów z twarogiem… zaskakujące. Koniecznie do wypróbowania 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Twaróg, jaja i marynowane grzybki całkiem, całkiem dobrze razem smakują 😉
Przepiękne i na pewno pyszne! 😍 uwielbiam takie niecodzienne podanie codziennych potraw 😊
Bardzo pysznie 🙂
Ptysie uwielbiam od dziecka ale zawsze jadłam je na słodko, a takich jak proponujesz jeszcze nie miałam okazji jeść i powiem szczerze nawet bym chyba na to nie wpadła żeby zrobić je inaczej. Taki farsz bardzo mi się podoba i jestem skłonna takie zrobić 🙂
To bardzo uniwersalne ciasto, polecam 🙂
Ciekawe jak smakuje twaróg z grzybami z marynaty…Nigdy nie próbowałam. Intrygujące połączenie!
W moim rodzinnym domu były zawsze mini ptysie z jajkiem i szynką, z łososiem, i z pieczarkami.
Sięgaliśmy po nie bez umiaru. Były przepyszne!
Grzyby z marynaty zastępują w sałatce kiszone lub marynowane ogórki, więc jest to ten kwaśny element w daniu 😉
Wróciłam po przepis, jednak zaryzykuję 🙂
Olu, namawiam 😉
Świetny pomysł na wytrawne ptysie! Na pewno zrobię, tylko bez grzybków marnowanych. Dziękuję za super podpowiedź na danie.
Smacznego 🙂
Zakochałam się w tych ptysiach, jakie one muszą być smaczne 🙂 wyglądają obłędnie. Bardzo mnie intryguje połączenie jajka, twarożku, majonezu i grzybków. Musze przepis wypróbować, choć obawiam się, że mi tak piękne nie wyjdą 🙂
Nie muszą być piękne 😉 wiadomo, do zdjęcia wybrałam najładniejszego ptysia 🙂
Z grzybkami nie jadłam.. Chętnie spróbuję!
Polecam, smacznego!
Rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę dla gości. Na pewno będą zaskoczeni takim połączeniem i bardzo ładnie to wygląda.
tak, zaskoczenie jest 🙂