Sałatka wielkanocna w słoikach, na talerzach lub w misce. Sałatka ziemniaczana z jajem i grzybkami nie tylko na Wielkanoc
Sałatka z ziemniaków i jajek z sosem jogurtowo majonezowym z cebulą i marynowanymi podgrzybkami to moja propozycja na pyszne wielkanocne danie. Jest bardzo prosta w wykonaniu i możemy ją serwować na różne sposoby.
Jedna sałatka, trzy propozycje podania: w słoikach, w dużej mice lub na kilku talerzach.
Pięknie prezentuje się rozłożona na talerzach ze sporą porcją roszponki. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie sałatki w indywidualnych porcjach w słoikach. Polecam słoiki po marynowanych podgrzybkach z dekoracyjną drewnianą pokrywką.*
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli nieobrane.
- Przed gotowaniem wystarczy je dobrze umyć i wyszorować. Dla mnie najlepsze są gotowane na parze.
- Ugotowane ziemniaki studzimy i z pomocą małego nożyka ściągamy skórkę. Kroimy w cienkie plasterki.
- Jaja gotujemy na twardo (8-10 minut), po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
- Kroimy na plastry, najlepiej z pomocą krajalnicy do jaj.
- Obraną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę lub piórka.
- Odsączamy grzyby z zalewy i kroimy w cienkie paski. Część ładniejszych podgrzybków zostawiamy w całości do dekoracji.
- Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy.
- Na koniec do sosu dorzucamy posiekane zioła i pokrojone podgrzybki, delikatnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i grzybkami możemy serwować na trzy sposoby:
1. W dużej misce układamy warstwami na przemian plastry ziemniaków, jaj, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy część sosu. Ile będzie warstw zależy od wielkości i kształtu miski, ważne żeby sos rozłożyć proporcjonalnie do składników i żeby ostatnią warstwą był właśnie sos. Przed podaniem na stół miskę dekorujemy świeżą zieleniną, np. roszponką, całymi grzybkami, jajkiem itp.
2. W słoikach lub w szklankach, w których tak samo, jak w misce układamy warstwami wszystkie składniki sałatki. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roszponką i całymi grzybami i każdy z gości dostaje swoją porcję.
3. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzach. Bardzo lubię tę formę ponieważ możemy razem ze składnikami sałatki podać dużo zieleniny, w tym przypadku roszponki. Ziemniaki i jaja przechowujemy szczelnie zamknięte w szklanych pojemnikach w lodówce, a sos w słoiku. Przed podaniem rozkładamy na talerzach plastry ziemniaków i jaj, obkładamy obficie roszponką, dodajemy całe grzyby, a sos podajemy w miseczce obok.
Jedna sałatka, trzy propozycje podania, którą wybierasz?
Współpraca - Leśne skarby
Bernadeta 2022-04-14 19:20:16
No naprawdę sałatka wygląda wyśmienicie. Wszystko co lubię.
Odpowiedz
Delektujemy 2022-04-15 13:47:55
Też ostatnio dopadłam w Biedronce te podgrzybki i z przyjemnością wykorzystam je do tej sałatki:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-18 20:46:37
Będzie pysznie 🙂
Odpowiedz
Mateusz 2024-09-29 00:23:10
super przepis
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.